Tijd voor mobiele robots? Check het met deze 10 vragen!

Tijd voor mobiele robots? Check het met deze 10 vragen!

Automatiseer je magazijn

Magazijnautomatisering: het lijkt dé oplossing voor de huidige arbeidstekorten in de logistieke sector. De vraag is: kan deze vorm van automatisering ook jouw magazijn optimaliseren, en in hoeverre is dit nu noodzakelijk? Ontdek met deze tien eenvoudige vragen hoe je zorgt voor een duurzame groei van het bedrijf, met behulp van automatisering.

Als je besluit de sprong naar magazijnrobotica te wagen, is het belangrijk dat je rekening houdt met twee factoren: beschikbare technici en de integratie van de automatisering. Afhankelijk van de grootte van je magazijn en het aantal artikelen, zijn andere systemen nuttig om de efficiëntie in je magazijn te verhogen. Veel oplossingen voor automatisering en robotisering zijn vaak ontoegankelijk voor kleine en middelgrote ondernemingen, tenzij ze met andere bedrijven worden gedeeld.

De Skypod robots van Exotec zijn magazijnrobots die tot 12m hoog in rekken klimmen en 3D bewegen om artikels te picken en orders voor te bereiden.

Evoluerende robots
Wanneer een magazijn geautomatiseerd is, is het vaak moeilijk om gespecialiseerde technici te vinden voor de implementatie en het onderhoud van roboticatechnologie die steeds evolueert. Om dat te vermijden, is het nuttig om op zoek te gaan naar aanbieders van oplossingen die niet alleen de implementatie uitvoeren, maar ook de controle en het onderhoud van de robots. Op die manier is de automatisering voortdurend up-to-date en blijft het aangepast aan de behoeften van het bedrijf.

Ook de integratie van roboticaoplossingen in bestaande systemen is vaak een uitdaging. Wanneer er al andere systemen aanwezig zijn, kan het ingewikkeld zijn om van leverancier te veranderen of om een nieuwe oplossing in het bestaande systeem te integreren. Daarom is het raadzaam om bij de keuze van een nieuwe leverancier te checken of zij hun oplossingen naadloos kunnen integreren met jouw systeem. Zo voorkom je een verlies qua efficiëntie en informatie en waarborg je de betrouwbaarheid van het volledige systeem.

Wil je weten of en hoeveel automatisering je magazijn nodig heeft? Exotec, specialist in magazijnrobotica, heeft hiervoor een praktische checklist ontwikkeld. Beantwoord de vragen hieronder om de mate en noodzaak van automatisering in je magazijn te bepalen.

Checklist voor magazijnautomatisering

  1. Hebben jullie producten weinig variatie qua afmetingen?
  2. Is je magazijn groter dan 1.000 m2?
  3. Moeten de orderpickers volgens jou te lang zoeken naar goederen bij het picken?
  4. Is je bedrijf de afgelopen twee jaar sterk gegroeid?
  5. Waren er de laatste tijd onvoorziene omstandigheden met een impact op de opslag of het magazijn?
  6. Hebben jullie moeite om geschikte arbeidskrachten te vinden?
  7. Worden jullie geconfronteerd met hoge pieken in te verwerken volumes, zoals in de aanloop naar Kerstmis en Black Friday?
  8. Verloopt alles in het magazijn nog volledig handmatig, zonder automatisering?
  9. Hebben de meeste referenties die de grootste flow veroorzaken in je magazijn een afmeting van 600 x 400 mm?
  10. Bewaart je magazijn producten die koeling nodig hebben onder 0 graden?

 

Resultaten

0-3 vragen beantwoord met Ja

Enige automatisering zou het bedrijf kunnen helpen. Gezien de omvang van je magazijn en de opgeslagen artikelen, is automatisering zeker een pluspunt, maar nog niet essentieel op dit moment. Het is wel het ideale moment om het bedrijf op de toekomst voor te bereiden en al na te denken over hoe je bedrijf zal evolueren en wat de toekomstige behoeften kunnen zijn.

4-6 vragen beantwoord met Ja

Automatisering is nodig om de stijgende vraag van orders bij te houden. Je bedrijf heeft duidelijk automatisering nodig om de uitdagingen van het bedrijf aan te pakken. Het is noodzakelijk en voordelig om automatisering als compleet pakket aan oplossingen, zoals magazijnrobots, te benutten. Zo kan je de efficiëntie in jouw magazijn verhogen om toekomstige fluctuaties en onverwachte omstandigheden voor te zijn.

7-10 vragen beantwoord met Ja

Uit je antwoorden valt moeilijk te begrijpen dat je nog niet bent overgestapt op automatisering. Waar wacht je nog op? Afhankelijk van de behoeften van je bedrijf, zowel vandaag als in de toekomst, loont het de moeite om duurzame en schaalbare oplossingen te overwegen en je werknemers verbeterde werkomstandigheden te bieden.

 

Posted in ,

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.