Top 8 Fleet Management trends voor 2021

Fleet Technology Trends 2021

Nu 2021 begint, is het de ideale tijd om een stapje terug te doen en na te denken over wat het komende jaar zal brengen voor de fleet management sector. Wij zetten de top 8 van vlootbeheer technologie trends voor het komende jaar op een rijtje.

1. Groei van telematica en GPS-tracking

Hoewel onze eerste trend niet nieuw is voor 2021, is de manier waarop de technologie zich heeft ontwikkeld en wordt gebruikt wel degelijk nieuw, aangezien wagenparkbeheerders de voordelen blijven inzien van het gebruik van telematica, GPS-tracking en andere verwante technologie om het rijgedrag van bestuurders in realtime te volgen. De gegevens van dit systeem kunnen leiden tot grote verbeteringen op het gebied van veiligheid, gezondheid en prestaties, maar ook inzicht geven in de onderhoudsbehoeften om stilstand van voertuigen tegen te gaan. Er zijn ook voordelen voor de klantenservice, aangezien de verbeterde nauwkeurigheid van ETA’s en realtime statusupdates helpen om het vertrouwen van de klant en merkloyaliteit op te bouwen.

Nieuw in 2021: integratie van spraakbesturingsmogelijkheden, robuuste data-analyse, verbeterde artificiële intelligentie (AI) en in-cab video.

2. Automatisering en digitalisering

Het automatiseren van repetitief werk – naar schatting 90% van het werk van een wagenparkbeheerder – zou de wagenparkbeheerder vrijmaken voor productievere, nuttigere taken. Om dit goed te doen, moeten er echter naadloze processen zijn tussen een aangesloten voertuig en bestuurder (via de hardware aan boord en/of de app) naar de wagenparkbeheerder (en leveranciers en/of klanten).

Digitalisering zal ook de zichtbaarheid van uw gegevens helpen verbeteren, waardoor het gemakkelijker wordt om gegevens te verzamelen en configureerbare rapporten te genereren die de prestaties bewaken en inzichten verschaffen die uw besluitvorming verbeteren.

Suivo installeert asset management trackers en software om de systemen van onze klanten te automatiseren en digitaliseren en hun gegevens te verwerken, terwijl alles wordt beschermd met geavanceerde cyberveiligheidsmaatregelen.

3. Edge computing, IoT en Big Data

Edge Computing lijkt de volgende grote IT-trend te worden. Vergeleken met Cloud Computing, dat werkt op big data, werkt Edge Computing op instant data, met andere woorden real-time data gegenereerd door sensoren of gebruikers, waardoor het perfect is voor IoT use cases.

Bij Suivo zien we dat Edge Computing, Cloud Computing, IoT en Big Data allemaal sterk groeien in ons Suivo Global Network. Ons netwerk groeit elke dag met miljoenen datapunten, variërend van locatiegebonden gegevens en temperatuur tot vloeistofniveaus, druk en g-krachten, …. Al deze gegevens worden verzameld (samen met gegevens van mobiele apparaten en API-integraties met vertrouwde derde partijen) en doorgestuurd naar de Suivo Cloud die sterke inzichten biedt via zinvolle rapporten en op maat gemaakte dashboards. Naast de krachtige en uiterst schaalbare Cloud resources, verwacht Suivo meer Edge Computing te gaan gebruiken vanwege de hoeveelheid data die beschikbaar is in voertuigen en om nog meer real time inzichten te bieden.

4. Uitbreiding van het 5G-netwerk

Het 5G-netwerk verhoogt de netwerksnelheid en -bandbreedte aanzienlijk, waardoor meer slimme aangesloten apparaten tegelijk online kunnen zijn en we het volledige potentieel van IoT kunnen ervaren.

Wat betekent dit voor wagenparkbeheerders? Snellere verbindingen met chauffeurs en voertuigen. Verhoogde gegevensdekking voor onmiddellijke meldingen. Maximale efficiëntie en productiviteit. Verminderde latentie. Betere communicatie. Met andere woorden, het is tijd om verbinding te maken met 5G.

Suivo gebruikt het LTE-M connectiviteitsprotocol binnen het 5G netwerk in onze nieuwste autonome trackers. Neem contact met ons op voor meer informatie of lees over de verschillen tussen LTE-M en NB-IoT in een van onze eerdere blogs.

5. Mobiliteit-als-een-dienst (MaaS)

Wagenparken moeten wendbaarder zijn dan ooit tevoren, waardoor wagenparkbeheerders hun aanpak moeten aanpassen en nieuwe manieren moeten vinden om flexibel en milieuvriendelijk te zijn. MaaS kan bedrijven helpen concurrerend te blijven, budgetten onder controle te houden en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Suivo biedt een reeks producten en diensten die wagenparkbeheerders helpen hun transport en mobiliteit te optimaliseren en blinde vlekken te identificeren waar ze mogelijk tijd en/of geld verliezen.

6. Autonome voertuigen (AV)

AV-technologie komt snel uit de science fiction en op onze wegen. Hoewel zelfrijdende auto’s nog niet in de handel verkrijgbaar zijn (en we ook nog geen wetgeving hebben voor toekomstige regelgeving), kunnen we nu al de voordelen zien die AV zal brengen met meer gegevens en functionaliteiten, die in 2021 zeker nog zullen toenemen.

7. Elektrische voertuigen (EV) en andere alternatieven

Het gemak waarmee EV’s in uw wagenpark kunnen worden geïntegreerd, wordt elk jaar groter dankzij snellere oplaadopties, meer oplaadstations en een grotere actieradius. Bovendien hebben ze een kleinere koolstofvoetafdruk dan traditionele auto’s met verbrandingsmotoren. Dit betekent dat de integratie van EV’s uw organisatie kan helpen haar milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken.

8. Covid-19

We kunnen niet naar toekomstige trends kijken zonder rekening te houden met de enorme impact die Covid-19 op onze sector blijft hebben. Vloten moeten nu een andere weg inslaan om ervoor te zorgen dat er meer individuele vervoersmogelijkheden zijn, maar vaak voor minder ritten. Er moeten vaak meer leveringen worden gedaan, waardoor de druk op vrachtwagens en bestelwagens toeneemt. Bovendien moeten alle voertuigen regelmatig worden gereinigd (vooral die welke door meerdere mensen worden gebruikt) om de veiligheid van alle chauffeurs voorop te stellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.