Vijf tips voor een efficiënt magazijn

Vijf tips voor een efficiënt magazijn

De logistieke sector kent de laatste jaren heel wat uitdagingen. De zomerperiode is ideaal om eens stil te staan bij het stijgend aantal orders, de vraag naar uiteenlopende producten of bijvoorbeeld een tekort aan ruimte voor snelle leveringen. Wanneer de behoeften van klanten veranderen, verwerkingshoeveelheden fluctueren en het assortiment varieert, zijn er moderne intralogistiek en magazijnen nodig. Moderne technologieën maken het mogelijk om verschillende processen te automatiseren en digitaal aan te sturen – van picken tot verpakken. Exotec, de Franse magazijnroboticaspecialist, geeft vijf tips waar je best rekening mee houdt bij het automatiseren van je magazijn en logistiek.

 

1. Analyseer de magazijnprocessen

Omslachtige processen automatiseren maken je project ingewikkelder. Daarom is het belangrijk om eerst alle processen binnen het magazijn te analyseren en te bepalen welke de moeite waard zijn om te automatiseren. Zo is het automatiseren van pick & place en repetitieve taken veel eenvoudiger dan ingewikkelde en denkvaardige taken. Producten uit de voorraad halen voor een specifieke bestelling is eenvoudiger te automatiseren dan de verzending van de producten.

 

2.  Automatiseer niet over de hele lijn

Het is overbodig om meteen alles te automatiseren. Je concentreert je beter op de automatisering van de belangrijkste processen. Besteed hierbij in het bijzonder aandacht aan het magazijnpersoneel. Zij voeren veel repetitief, ergonomisch belastend en saai werk uit. Magazijniers wandelen heel wat kilometers per dag, terwijl je ze slimmer en voor een minder belastende taak kan inzetten. Robots kunnen dat soort repetitieve en gevaarlijke handelingen gemakkelijk uitvoeren, 24/7. Wim Vermeir, Senior Sales Executive bij Exotec, voegt daaraan toe: “Robots versterken de efficiëntie binnen een magazijn. Daarnaast verhogen ze de levenskwaliteit van medewerkers, net door die taken over te nemen die vaak tot bijvoorbeeld rugproblemen leiden. Medewerkers kunnen dan andere taken uitvoeren, zoals samenwerken met en het besturen van robots. Een goede samenwerking tussen de robots en de medewerkers zorgt juist voor een optimaal proces.” Verbeterde productiviteit en werkomstandigheden, een win-win dus!

 

3. Besteed aandacht aan flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit

Zelfs de beste automatiseringsoplossing is weinig waard als die over een aantal jaar niet meer rendeert of bruikbaar is, bijvoorbeeld door veranderingen in de noden of groei van een bedrijf. Daarom zijn flexibiliteit en schaalbaarheid belangrijke criteria om een automatiseringsoplossing voor je magazijn te selecteren. Kan je de gekozen oplossing uitbreiden als dat nodig is? Kan het seizoenspieken opvangen? Uitdagingen binnen de logistieke sector maken het moeilijk om bedrijfsgroei te voorspellen of hierop te anticiperen. Schaalbaarheid geeft een bedrijf net de mogelijkheid om op de groei te reageren, waarbij automatisering op piekmomenten kan worden verhoogd. Dat hoeft geen al te grote veranderingen in te houden voor je magazijn, want installateurs houden rekening met de huidige structuur in de mate van het mogelijke. Het productieproces kan dus (deels) blijven verder lopen als voordien. Met minimaal winstverlies als gevolg.

 

4. Creëer een database

De kwaliteit van de gegevens die je aan het begin hebt, bepaalt de effectiviteit van je automatiseringsoplossing. Dat betekent dat je alle basisgegevens voor je systeem moet verzamelen. Wat is het doel? Hoe groot is het magazijn? Welke verwerkingscapaciteit moet het magazijn kunnen bereiken? Voor elk magazijn zijn er andere soorten automatisering mogelijk. Zo kan je de magazijncapaciteit optimaal benutten als je werkt met rekken in de hoogte om goederen op te slaan. Hierdoor wordt de opslagcapaciteit per vierkante meter binnen een magazijn gemaximaliseerd. Heel interessant in de huidige economie, waar consumenten almaar sneller hun goederen verwachten. Voldoende voorraad in een magazijn is noodzakelijk, en met een uitgebreid aanbod en een snellere verwerkingstermijn blijven je klanten tevreden.

 

5. Houd rekening met de verschillende stakeholders

Last but not least: meestal hebben meerdere mensen inspraak in de automatisering van een magazijn. Wees je bewust van de verschillende stakeholders, zoals IT, logistiek manager, magazijnmedewerkers, CEO en CFO. Ga in gesprek met verschillende stakeholders, zodat iedereen met zijn vragen en input terecht kan. Elke stakeholder heeft zijn of haar eigen specifieke vragen die beantwoord moeten worden om een project vanuit economisch oogpunt succesvol te implementeren.

 

Kortom: door de juiste processen te automatiseren en rekening te houden met flexibiliteit en de behoeften van alle stakeholders, kan een magazijn optimaal functioneren in een steeds veranderende logistieke sector.

Over Exotec

Exotec is een roboticabedrijf dat wereldwijd opereert om schaalbare warehouse robotoplossingen te bouwen voor ’s werelds grootste merken. Het bedrijf combineert het beste van hardware en software om flexibele magazijnsystemen te bieden die de operationele efficiëntie verhogen, veerkracht toevoegen en de werkomstandigheden voor magazijnmedewerkers verbeteren. Meer dan 30 toonaangevende merken, waaronder Carrefour, Decathlon, Gap en Uniqlo, vertrouwen op Exotec voor goods-to-person magazijnautomatisering. Zo kunnen ze hun efficiëntie en rendabiliteit verbeteren wanneer bedrijfsmodellen en klantenverwachtingen evolueren. Lees meer op exotec.com.

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.