Volvo lanceert FE CNG truck op methaangas

Volvo Trucks breidt zijn modelgamma in Europa uit met een nieuwe versie van de Volvo FE, die volledig wordt aangedreven met methaangas. De Volvo FE CNG (Compressed Natural Gas) werd voornamelijk ontwikkeld voor toepassingen met korte rijcycli en stop-startverkeer, zoals vuilnisophaling en lokale distributie. Hij beschikt over een nieuwe 9,0-liter-aardgasmotor met ontstekingsbougies die aan de Euro 6-normen voldoet en beschikt ook over een automatische transmissie.

“Met de Volvo FE CNG kunnen we bedrijven die voornamelijk actief zijn in de stad een vrachtwagen met een veel lagere milieu-impact bieden. Steden in alle uithoeken van de wereld zijn op zoek naar alternatieven voor dieselvrachtwagens. Zeker bij vrachtwagens voor vuilnisophanging is een motor op hernieuwbare brandstoffen vaak een vereiste om een contract binnen te halen,” aldus Christina Eriksson, Business Manager Alternative Drivelines bij Volvo Trucks.

Methaangas is geurloos bij verbranding en bevat bijzonder weinig schadelijke deeltjes. Bij biomethaan (methaangas gewonnen uit organische materialen) ligt de uitstoot van koolstofdioxide zelfs tot zeventig procent lager dan bij diesel.

De Volvo FE CNG wordt aangedreven door een gloednieuwe, 9,0-liter Euro 6-motor met ontstekingsbougies, die een vermogen van 320 pk en een koppel van 1.356 Nm levert.

“De ontstekingsbougies zijn bij uitstek geschikt voor rijcycli waarbij de vrachtwagen korte afstanden aflegt en vaak moet stoppen en vertrekken,” verduidelijkt Christina Eriksson.

Dankzij de volautomatische transmissie kan de gasaangedreven vrachtwagen hetzelfde rijgemak en productiviteitsniveau voorleggen als een klassieke Volvo FE. De automatische transmissie garandeert bovendien een snellere respons.

“Methaangas zal op termijn uitgroeien tot een duurzaam alternatief voor diesel. Momenteel stellen we alles in het werk om samen te werken met de diverse overheden en privébedrijven om regels op te stellen en de juiste voorwaarden te creëren voor een positieve ontwikkeling,” aldus Lars Mårtensson, Environmental Director bij Volvo Trucks.

De nieuwe Volvo FE CNG kan vanaf augustus worden besteld in Europa. De serieproductie gaat begin 2015 van start.

Feiten over de Volvo FE CNG

  • 4×2 (19 ton), 6×2 (19,5 – 26 ton) vast
  • G9K-gasmotor met ontstekingsbougies, 9,0-liter, Euro 6, 320 pk / 1.356 Nm
  • Volautomatische transmissie
  • Dagcabine
  • Tanksysteem voor maximaal 160 m³ methaangas
  • 2×4 of 2×3 tanks voor gecomprimeerd aardgas aan beide zijden van het chassis.

Feiten over methaangas

Methaangas is een verzamelnaam voor biogas en aardgas, die allebei voor een groot deel bestaan uit methaan. Aardgas is een fossiele brandstof die tussen 40 en 500 miljoen jaar oud is en die op grote diepte uit de aardkorst wordt gehaald.
Biogas is te vergelijken met aardgas, maar is een hernieuwbaar gas dat ontstaat wanneer organisch materiaal door bacteriën wordt ontbonden in een zuurstofvrije omgeving. Het kan bijvoorbeeld worden gewonnen uit huishoudafval en ander organisch afval. Een vrachtwagen die op biogas rijdt, stoot tot zeventig procent minder koolstofdioxide uit dan een vrachtwagen op diesel.

Volvotrucks.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.