Volvo stelt zelfrijdende truck voor

Volvo Group heeft voor de eerste keer ooit een zelfrijdende truck voor een breder publiek voorgesteld. De truck maakt deel uit van een onderzoeks- en ontwikkelingsproject over autonome voertuigen, bedoeld om voordelen te creëren voor klanten, voornamelijk in de mijnbouw.

“De Volvo Group voert al meerdere jaren onderzoek naar autonome voertuigen en heeft al een oplossing ontwikkeld waarvan wij verwachten dat het een revolutie in de mijnindustrie zal teweeg brengen. We geloven dat we de productiviteit van onze klanten aanzienlijk zullen kunnen verhogen, en tegelijkertijd het brandstofverbruik en de veiligheid verbeteren”, zegt Torbjörn Holmström, lid van de Raad van Bestuur van Volvo Group en Chief Technology Officer.

Het onderzoeksproject is een samenwerkingsverband waarbij de Volvo Group en Saab – door middel van het eigen technologie consulting bedrijf Combitech – een volledig autonoom transportsysteem ontwikkelen. Deze unieke truck, dat een bouwvoertuig is, navigeert en werkt volledig autonoom, zowel boven als onder de grond. Het maakt gebruik van sensoren en GPS-technologie om voortdurend de omgeving te monitoren, navigeert rekening houdend met vaste en bewegende obstakels terwijl het gegevens verzamelt via het transportsysteem om de route en de verkeersveiligheid verder te optimaliseren. De truck vereist geen handmatige controle, maar maakt veeleer deel uit van de totale transportoplossing van de klant dat het gehele productieproces controleert.

De door Volvo Group ontwikkelde truck is één van de verschillende onderzoeksprojecten die lopen om diverse aspecten van autonome oplossingen te ontwikkelen en te testen. Het doel van deze projecten is om duurzame transportoplossingen te creëren en de verkeersveiligheid te verbeteren, wat voordelen biedt voor zowel de klant als voor de samenleving.

“Automatisering is een opwindend technologisch gebied waar vooruitgang zeer snel gaat. Er bestaan al oplossingen en we verwachten dat we in de toekomst meer autonome oplossingen zullen zien. Maar onze klanten genieten nu al van deze technologie, omdat we dezelfde principes toepassen op onze actieve veiligheidssystemen”, zegt Martin Lundstedt, President en CEO van Volvo.

TransportGids.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.