Waarom ketenbeheerders naar de cloud moeten

Waarom ketenbeheerders naar de cloud moeten

De moderne supply chain is lang niet meer dezelfde als enkele jaren geleden. De ommekeer in hoe de voorbije jaren naar de businessprocessen werd gekeken is fenomenaal. Vanzelfsprekend zal ook de supply chain zich moeten aanpassen aan deze veranderende spelregels. De voorbeelden en drijfveren van verandering zijn legio: globalisering, nieuwe regelgeving, kortere levenscycli van producten, nieuwe business modellen enzovoort.

Logisch dat een reeds oudere en meer rigide supply chain-applicatie hiermee in problemen kan komen. Vandaag zijn flexibiliteit, integratie en een totaal end-to-end overzicht van de supply chain van levensbelang. Dit is meestal een brug te ver voor oudere systemen. Het zijn niet enkel de kosten die een rol spelen bij het moderniseren en blijven gebruiken van traditionele applicaties, maar het voortbestaan van de organisatie zelf kan hierbij wel degelijk in het gedrang komen.

In een moderne onderneming is geen plaats voor rigide structuren

De snelheid van aanpassing aan constant veranderende marktomstandigheden en de noodzaak om een beeld te hebben van de totale globale supply chain-stromen zijn twee essentiële factoren die een meer schaalbare en wendbare cloud-applicatie verantwoorden en nodig maken.
Veel organisaties ervaren dat de vraag naar flexibiliteit van de supply chain stijgt terwijl de beschikbare ict-budgetten dalen. Vandaar dat er in de traditionele architecturen meer geld en middelen besteed worden aan het draaiende houden van de systemen, in plaats van aan innovatie van businessprocessen en toekomstgericht handelen.

Beter is het om over te stappen op de cloud, en wel om de volgende vijf redenen.

1. Wendbaarheid

Moderne cloudapplicaties zorgen voor schaalbaarheid en wendbaarheid door gebruik te maken van services die kunnen worden aangeroepen wanneer een aanpassing van de organisatie hierom vraagt. Denk aan een overname of fusies van een bedrijf, uitbreiding van de activiteiten naar andere geografische gebieden of de introductie van nieuwe verkoopkanalen.

Het grootste voordeel van de cloudapplicatie is dat de volledige supply chain niet gelijktijdig omgeschakeld hoeft te worden. Het is belangrijk om te beginnen met de gebieden waar de grootste voordelen kunnen gehaald worden, en verder op een flexibele manier de cloudapplicatie te implementeren. Belangrijk hierbij is dat de mogelijkheid bestaat om via een combinatie van public cloud, private cloud en hybrid cloud een gepersonaliseerd pad naar de toekomst te verzekeren.

2. Gebruiksgemak

Een cloudapplicatie wordt beheerd en beschikbaar gesteld door de service provider. Alle onderhoud- en updatewerkzaamheden worden door deze partij gedaan. Het gevolg hiervan is dat de it-organisatie zich meer kan focussen op innovatie van de bedrijfsspecifieke businessprocessen, in plaats van op het in stand houden van de applicaties.
De eindgebruiker zal voordeel hebben van de eenvoudigere schermlay-out, de geïntegreerde analytics, mobiele applicaties en sociale media tools. Deze moderne hulpmiddelen, alom tegenwoordig in het dagelijkse leven, maken integraal deel uit van de cloud supply chain-oplossing.

3. Volledig en geconnecteerd

Cloudapplicaties zijn eenvoudiger te koppelen met externe toepassingen dan traditionele applicaties, die daar in het verleden erg mee geworsteld hebben. Dikwijls ontstonden door de jaren heen complexe en ondoorzichtige spaghetti-structuren.

Een cloud supply chain-applicatie is ontworpen om naadloos te integreren met financiële systemen, mobiele toepassingen, rfid, IoT enzovoort. Gebruikmakend van de webservices die met de applicatie aangeleverd worden of die makkelijk kunnen ontworpen worden, ontstaat er een doorzichtige en beheersbare integratiestructuur die efficiëntie en productiviteit voorstaat.

4. Kostenbesparend en efficiënt

Ongetwijfeld is het abonnementsmodel van de cloud ten opzichte van de klassieke licentiestructuur een kostenbesparende factor. Lage initiële kosten met gefaseerde uitbreidingen zijn aantrekkelijk voor zowel startende organisaties als voor bedrijven die omschakelen van een traditioneel model naar een cloudoplossing.

Upgrades zijn altijd een kritiek punt gewest in traditionele applicaties. Omwille van de complexiteit (gerelateerd aan aanpassingen van de standaard software) en de kosten van een upgrade (installatie, testen, maatwerk opnieuw implementeren) blijven veel bedrijven te lang op een verouderde versie van de software verder werken.
Bij een cloudapplicatie werken alle gebruikers altijd op de laatste meest recente versie van de software. Ontegensprekelijk is dit een geweldig voordeel ten opzichte van de traditionele manier van werken.

5. Beveiligd

Supply chain-data zijn kritisch voor organisaties en daarom moet er 100 procent zekerheid zijn dat deze data die in de cloudapplicatie worden opgeslagen veilig zijn en blijven. Minimumeisen zoals encryptie, virus scanning en zowel fysisch als logisch beveiligde toegang zijn essentieel. Beveiliging moet niet als een add-on gezien worden op een it-omgeving maar moet als een fundamenteel basisgegeven in de hele architectuur ingebakken zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.