Wat betekent automatisatie voor uw logistiek gebouw (JLL rapport)

JLL automation

JLL, marktleider in verhuur en verkoop van industriële en logistieke ruimten in België, belicht naar jaarlijkse gewoonte een markttrend in de logistiek. Dit jaar wordt automatisatie van de logistieke distributie onderzocht.

In de belangrijkste logistieke knooppunten in Duitsland en Scandinavië wordt al langer ingezet op automatisatie. Ook in België groeit de trend om logistiek te automatiseren, al dan niet met inzet van robots voor eenvoudige en repetitieve handelingen. Recent heeft het bedrijf Poco Loco, lid van Paulig Group, een totaal geautomatiseerde opslaghal geopend in Roeselare – detail in het rapport ‘Labour & Automation’. Globaal genomen wordt aangenomen dat momenteel 5% van de Europese logistiek erg geautomatiseerd is en dat 15% een zekere mate van automatisatie geniet.De resterende 80% zijn traditionele logistieke hallen.

JLL verwacht in de eerste vijf jaar een stijgende automatisatiegraad binnen in de logistieke hallen en op langere termijn ook buiten de logistieke hal, in het transportcomponent, met zelfrijdende trucks en drones.

In een toekomst met meer automatisatie en robots verwacht JLL dat de strategische ligging van de gebouwen cruciaal zal blijven, maar dat de groeiende automatisatie vooral impact zal hebben op het type gebouw dat gevraagd wordt. De inplanting van een logistieke site hangt namelijk vooral af van de aanwezigheid van afzetmarkt, transportinfrastructuur en de nabijheid van een logistieke distributiehub, waarop de inzet van automatisatie geen rechtstreekse impact heeft.

Trends voor toekomstige logistieke gebouwen

  • Kleinere grondoppervlakte doordat automatisatie en robots een grotere densiteit en een hogere stapeling van goederen mogelijk maken.
  • Hogere hallen zullen standaard worden, onder andere door gebruik van mezzanines.
  • Mezzanines zullen frequenter aanwezig zijn in opslagruimten en zullen aan hogere technische vereisten moeten voldoen.
  • Draagkracht van de vloeren zal groter moeten zijn vermits de ladingdensiteit en -hoogte zal verhogen.
  • Kleinere gebouwen zullen minder grote stukken grond nodig hebben.
  • Naarmate de automatisatiegraad van de opslagruimte stijgt, zal er minder kantoorruimte, minder sociale ruimten en minder parking nodig zijn.

Voor oudere gebouwen zullen modulaire automatisatiesystemen op maat gemaakt kunnen worden. De aanwezigheid van voldoende elektrische stroomsterkte zal daarentegen wel cruciaal zijn, zowel voor het goed functioneren van de automatisatiesystemen als voor het gebruik van elektrische vervoermiddelen.

Het volledige rapport Labour & Automation door JLL kan u hier terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.