Rolande zet nieuwe stap in fossielvrij wegtransport met productie bio-LNG

bioLNG

Vanaf eind 2022 kan Rolande Bio-LNG leveren dat in Nederland is geproduceerd. Hiertoe wordt op de Energiecampus Leeuwarden een installatie gebouwd die uit biogrondstoffen de fossielvrije brandstof voor zwaar wegtransport produceert en waarmee tot 99,8 procent minder CO 2 -uitstoot ten opzichte van diesel wordt gerealiseerd.

“We zijn trots dat we als marktleider op het gebied van LNG, onze pioniersrol op het gebied van fossielvrij wegtransport van een nieuwe dimensie kunnen voorzien als mede-initiatiefnemer van de Bio-LNG Energiecampus Leeuwarden”, licht Jolon van der Schuit, CEO van Rolande, toe. “Daarmee geven we verder invulling aan onze missie om wegtransport te vergroenen, zonder dat het onrendabel wordt.”

Bermgras en koffiedik

Samen met projectontwikkelaar D4, bouw- en engineeringbedrijf Mele en het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (Fries energiefonds voor schone energie) wordt een installatie ontwikkeld en gebouwd die door vergisting Bio-LNG produceert uit biogrondstoffen. Naast GFT-afval is dit onder andere, bermgras, koffiedik, (plantaardige) olieresten, mest en graanresten. Alle gebruikte biogrondstoffen zijn, net als de gehele keten (van boer tot eindproduct), gecertificeerd en voldoen aan de Europese richtlijn voor duurzame (hernieuwbare) energie. De verwachting is dat de bouw van de Bio-LNG installatie nog dit jaar kan beginnen, waarmee het een van de eerste locaties van de Benelux wordt.

38 miljoen kilometer

De installatie gaat jaarlijks ongeveer 9,2 kiloton Bio-LNG produceren. “Daarmee kunnen onze klanten maar liefst 38 miljoen duurzame en stille kilometers rijden. Trucks op Bio-LNG zijn namelijk ook nog eens veel stiller dan diesel vrachtwagens én stoten minder stikstof en fijnstof uit”, aldus Van der Schuit. “Onze klanten en hun opdrachtgevers vragen om brandstoffen waarmee hun CO 2 -doelstellingen gehaald kunnen worden. Met Bio-LNG kunnen zij hier enorme stappen in zetten.” Daarnaast is Bio-LNG op het moment dat het beschikbaar is, direct te gebruiken. “Met een LNG-truck kun je namelijk zonder aanpassingen aan de vrachtwagen, meteen overstappen op Bio-LNG. De trucks rijden al rond en de tankstations zijn er ook al, dus duurzamer transport is
binnen handbereik.”

Naast de productie van Bio-LNG blijft Rolande de stap voor transporteurs naar dit duurzaam en economische haalbare alternatief faciliteren door te blijven investeren in (Bio-)LNG-tankstations. In 2021 worden naar verwachting tien nieuwe locaties in Nederland en Duitsland geopend. Rolande heeft een eigen netwerk van LNG tankstations, waarvan 2 in België.

Posted in ,

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.