Aankomstmelding exportcontainers vanaf 2018 verplicht elektronisch

haven-Antwerpen-Container-terminals-at-Deurganckdock

Vanaf maandag 4 juni 2018 zal het voor terminaloperatoren niet meer mogelijk zijn om de aankomstmelding van exportcontainers te doen via Excel-lijsten die aan het lokale hulpkantoor van de douane worden overhandigd. Voor bulkgoed, stukgoed en RORO is er nog geen datum vastgelegd waarop het gebruik van de Excel-lijsten zal verdwijnen.

Ten laatste op 4 juni moeten de terminaloperatoren de aankomstmelding voor exportcontainers doen via een elektronisch bericht, dat rechtstreeks naar de douane wordt gezonden. Hetzij in Edifact-formaat (CODECO IN) of in XML formaat (Charge Report met containernummer). Het CODECO IN bericht kan vandaag al gebruikt worden om de aankomstmelding te doen. Het Charge Report zal in de komende maanden worden aangepast, zodat het ook kan worden gebruikt voor containers.

Alle documentatie die de terminaloperatoren nodig hebben om de nodige ontwikkelingen te doen, waaronder de Message Implementation Guide, is terug te vinden via volgende link: https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen/applicaties-da/plda/technische-documentatie

Deze aanpassing gebeurt in het kader van de automatisering van het exportproces, waardoor het verwerken van de exportbewegingen efficiënter zal verlopen.

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.