AIS voor binnenvaart voortaan verplicht in heel North Sea Port

AIS voor binnenvaart voortaan verplicht in heel North Sea Port
Vanaf 1 november 2019 dienen binnenvaartschepen het Automatic Identification System, of afgekort AIS, ook in Terneuzen te gebruiken. Zo is het gebruik ervan voortaan in het hele havengebied verplicht.

North Sea Port kan voortaan van Vlissingen tot Gent alle vaarbewegingen makkelijker volgen, wat de veiligheid in het havengebied bevordert.

Tot voor kort gold de verplichting voor AIS bij binnenvaartschepen enkel in Vlissingen en in Gent. In Terneuzen moest dit niet. Door AIS ook in Terneuzen te verplichten, zijn de vaarbewegingen van binnenvaartschepen in het hele 60-kilometerlange grensoverschrijdende havengebied te traceren. Dit is niet enkel van belang voor schepen op doorvaart maar ook voor schepen die aan de kade liggen aangemeerd – goed voor een 50.000-tal binnenvaartschepen per jaar.

Veiligere scheepvaart

Als fusiehaven kan North Sea Port met inzet van dezelfde middelen meer eenvoud en uniformiteit brengen voor binnenvaartschippers, rederijen en bedrijven in het hele havengebied. Deze uniforme werkwijze maakt het verkeersmanagement makkelijker en verhoogt de veiligheid in het gebied. Ook voor de interactie tussen de binnenvaartschepen onderling is het AIS-signaal van belang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.