ALDI opent meest duurzame distributiecentrum in België

ALDI - Distributiecentrum Turnhout

ALDI heeft in aanwezigheid van Lydia Peeters, Vlaams minister van Energie, zijn nieuw distributiecentrum in Turnhout feestelijk geopend. ALDI investeert 50 miljoen euro in het meest duurzame industriegebouw van België. ‘Een investering om onze medewerkers een gezonde, veilige en toekomstgerichte werkomgeving aan te bieden’, zegt Frank Vissers, Managing Director van ALDI Turnhout.

ALDI België blijft groeien. De volumes stijgen, de vernieuwde winkels trekken meer klanten aan en het assortiment wordt groter. In de zeven distributiecentra van de groep werden nooit méér goederen verzet. Het distributiecentrum in Rijkevorsel, dat een zestigtal ALDI-winkels in de provincie Antwerpen bevoorraadt, barst uit zijn voegen. Uitbreiden was niet meer mogelijk. ALDI besloot daarop een groter, duurzaam distributiecentrum te bouwen in Turnhout. Met de bouw van dit nieuwe magazijn is de logistiek van ALDI future proof.

Frank Vissers, Managing Director van ALDI Turnhout, duidt de beslissing: ‘De keuze voor Turnhout is een sociaal verantwoorde beslissing. ALDI blijft in de regio en iedereen blijft aan boord. Alle medewerkers verhuizen mee. Dat is erg belangrijk, de medewerkers maken uiteindelijk het verschil.’

Outstanding duurzaam

De ambities van ALDI bij de bouw waren niet min. ALDI investeerde 50 miljoen euro om niet alleen het meest efficiënte maar ook het meest duurzame distributiecentrum van België te bouwen. De groep nam verregaande maatregelen op het vlak van energie, welzijn voor zijn medewerkers, afval, ecologie, enz.

De discounter slaagde met glans in z’n opzet. Meer zelfs: het nieuwe distributiecentrum heeft het BREEAM Outstanding-certificaat behaald. Dat is het hoogste niveau binnen het onafhankelijke internationale BREEAM-certificatiesysteem dat de duurzaamheid van gebouwen meet. De zéér hoge score van ALDI maakt het bouwproject uniek: geen enkel industriegebouw in België is zo duurzaam als ALDI Turnhout.

Koen Piessens, Manager Logistiek ALDI Turnhout: ‘Ik ben bijzonder fier op het behalen van het BREEAM-duurzaamheidscertificaat. Alle inspanningen die we deden, komen onze ALDI-collega’s alleen maar ten goede. Zo creëerden we een gezonde plek om te werken, een gebouw met een minimale impact op de omgeving en de natuur, en een distributiecentrum dat verstandig omspringt met de natuurlijke hulpbronnen. Het resultaat is perfect op maat van het constante groeiverhaal van ALDI België.’

In totaal werd er met meer dan 90(!) duurzaamheidsparameters rekening gehouden. Zo liggen er meer dan 4.000 zonnepanelen op het dak (goed voor het jaarlijks energieverbruik van bijna 300 gezinnen), gebeurt de koeling met milieu- en ozonvriendelijke CO2, bevatten de kantoormeubels zo weinig mogelijk irriterende stoffen, werd er een omvangrijke groenzone met streekgebonden planten en een bijenhotel aangeplant, etc.

Lydia Peeters, Vlaams Minister van Energie: ‘Onze woningen en bedrijfsgebouwen zijn samen goed voor zeker een derde van ons totale energieverbruik en CO2-uitstoot in Vlaanderen. Energetische renovaties en duurzame nieuwbouw zijn daarom van groot belang voor het behalen van onze doelstellingen. ALDI legt met dit distributiecentrum de lat ontzettend hoog. De grote investeringen van vandaag betalen zich in de toekomst zeker terug: via een lagere energiefactuur, een aangenamere werkomgeving en een kleinere impact op het milieu.’

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.