INEOS kondigt recordinvestering aan in haven van Antwerpen

ineos investering Antwerpen

INEOS, een van de grootste chemieconcerns ter wereld, kiest voor de haven van Antwerpen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering is de grootste in de Europese chemie-industrie in 20 jaar.Eerder dit jaar kondigde INEOS een grootschalige investering aan in het kader van de verdere expansie van zijn chemiefabrieken. Verschillende Europese locaties waren hiervoor kandidaat, maar uiteindelijk koos de Britse chemiegroep voor Antwerpen.

INEOS is van plan om in Antwerpen een gloednieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH) en een ethaankraker te bouwen. Deze moeten respectievelijk propaan omzetten in propyleen, en ethaan in ethyleen, noodzakelijke grondstoffen voor andere chemieproducten die hun weg vinden naar tal van sectoren zoals de automobiel-, bouw- en kledingsector, cosmetica en persoonlijke verzorging, farmaceutica, elektronica en verpakkingsmaterialen.

De investering zal worden gedaan op de bestaande INEOS-site in Lillo en aanpalende terreinen. Hiertoe worden niet-gebruikte delen van concessies van buurbedrijven door INEOS overgenomen, wat een optimale integratie garandeert met de bestaande industrie. Zo zullen de nieuwe installaties via pijpleidingen verbonden zijn met diverse INEOS ethyleen en propyleen derivatenunits in Europa.

Het duurt normaal gesproken 4 tot 5 jaar om projecten van deze omvang te voltooien en de verwachting is dat de nieuwe productie-eenheden in 2024 in gebruik genomen zullen worden. Zodra operationeel zorgt de investering voor de creatie van 400 directe, voltijdse arbeidsplaatsen en een vijfvoud aan indirecte jobs. Tijdens de constructiefase zullen ongeveer 3.000 werkkrachten aan de slag zijn.

Jim Ratcliffe, CEO en Voorzitter van INEOS licht toe: “Onze investering in een ethaankraker en propaandehydrogenatiefabriek van wereldschaal is de grootste in zijn soort in Europa sinds meer dan een generatie en een belangrijke ontwikkeling voor de Europese petrochemische industrie. Wij geloven dat deze investering een jarenlange terugval in de Europese chemische sector kan keren.

Hans Casier, CEO INEOS Phenol en voorzitter essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences: “Het feit dat Antwerpen is gekozen als investeringslocatie zal de internationale concurrentiepositie van de bestaande chemiecluster verder versterken. Dit is een groot succes voor de chemie en de haven, maar ook voor de economie in Vlaanderen, België en Europa. 

Chemie meer dan ooit sleutelsector van Vlaamse industrie 


Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder sectorfederatie essenscia vlaanderen:
Dat na Borealis een paar maanden geleden nu ook INEOS voor Antwerpen kiest, zet de chemiesector in Vlaanderen meer dan ooit op de wereldkaart. Vooral de bouw van een hypermoderne kraker, op basis van de nieuwste technologie, is van groot strategisch belang omdat het van de jaren negentig geleden is dat er nog een dergelijke installatie in West-Europa is gebouwd. Een kraker produceert essentiële basismoleculen en vormt zo het hart van de chemie-industrie. Met liefst 400 nieuwe jobs is dit ook een extra boost voor de jobgroei in de sector. Dit is zonder twijfel het belangrijkste economische nieuws sinds lang en deze investering – die mogelijk heel wat extra investeringen kan aantrekken – versterkt de positie van de chemie als de sleutelsector van de Vlaamse industrie. Er is geen betere motivatie denkbaar om samen met de overheid te blijven werken aan een sterke internationale concurrentiepositie voor deze chemiecluster van wereldformaat.”

Aantrekkingskracht van de haven


Jacques Vandermeiren, CEO Havenbedrijf Antwerpen:
Dat INEOS voor deze investering voor onze haven kiest, is natuurlijk zeer goed nieuws. Opnieuw blijkt dat wij, als grootste geïntegreerde chemiecluster in Europa, een grote aantrekkingskracht hebben op internationale investeerders. Bovendien is de productie van propyleen en ethyleen een belangrijk basisproduct voor andere processen, wat onze grondstoffenpositie in de chemische industrie verder zal versterken en zo ook andere industrieën in ons land. Deze mega-investering brengt het totaal bedrag van nieuwe investeringen die we het afgelopen jaar naar Antwerpen gebracht hebben, op meer dan 5 miljard euro. Dit zal ongetwijfeld een extra boost geven aan de verankering van onze industrie hier in Antwerpen en essentieel bijdragen aan de duurzame toekomst van onze haven en van de Belgische economie.”

Bart De Wever, Burgemeester Stad Antwerpen: “We mogen vandaag de grootste investering in de Europese chemie in 20 jaar aankondigen. Daar voel ik me trots en nederig bij. Dit zijn de momenten waar je het voor doet. Antwerpen doet het goed. U gaat het mij tot vervelens toe horen zeggen omdat we die sluimerende doom-and-gloom-gedachte echt achter ons moeten laten. We mogen vertrouwen in de toekomst. Economisch gaat het ons voor de wind. Antwerpen is ‘open for business’. De investering die INEOS aankondigt, is de grootste investering in een nieuwe crackersite in Europa van de voorbije 20 jaar. Het is een investering voor een generatie. Ze toont dat zelfs in een tijd van Brexit-onzekerheid er vertrouwen is in economische groei, internationalisering en duurzame technologie. Kortom: er is vertrouwen in vooruitgang.” 

Welkomteam voor de chemiesector boekt resultaat

Eerder dit jaar werd het ‘Welcome Team for the Chemical Sector’ gelanceerd door Flanders Investment & Trade (FIT) en sectorfederatie essenscia vlaanderen. Dit initiatief verenigt een team van experten om buitenlandse ondernemingen uit de chemiesector intensief te begeleiden bij investeringsdossiers en de troeven van de chemiesector in Vlaanderen in de verf te zetten, onder meer op vlak van innovatie, fiscaliteit en investeringssteun. De sector van de chemie en life sciences is met zowat 300 investeringsprojecten sinds 2010 goed voor ongeveer de helft van alle buitenlandse investeringen in Vlaanderen.

Minister-President Geert Bourgeois:Dit is bijzonder goed nieuws en een uitzonderlijk gebeuren: de grootste investering in Vlaanderen van de laatste 20 jaar. Het dossier is bovendien een mooie illustratie van een lange termijn samenwerking tussen verschillende ministers en overheden, de sectorfederatie, de haven, … met een gemeenschappelijk doel en gecoördineerd door mijn agentschap,  Flanders Investment & Trade”.

Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade (FIT): “Een investering van maar liefst 3 miljard euro in de Antwerpse haven door INEOS, is niet alleen bijzonder goed nieuws voor de Vlaamse economie. Het benadrukt de efficiënte samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en het Havenbedrijf Antwerpen, waardoor onze regio zo’n grote investeringen weet aan te trekken. Het ‘Welkom Team voor de Chemie’ – dat door FIT wordt gecoördineerd – stond klaar met de nodige expertise bij het zoeken naar de ideale locatie, het kiezen naar de juiste lokale partners, enz. Om deze investering een kickstart te bezorgen in Vlaanderen werkten ook de bevoegde overheidskabinetten intensief mee. Iedereen die deel uitmaakte van dit dossier speelde uitermate snel maar uitgebreid en professioneel in op de vragen van INEOS. Het samengestelde dienstenaanbod op maat overtuigde met verve het Britse chemiebedrijf en haalde de investering binnen niettegenstaande de intense concurrentie.”

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.