VIL bundelt krachten in zorgsector voor uitbouw logistieke hub

Kick-off Zorghubs - VIB

Bij de dagelijkse werking van ziekenhuizen en zorginstellingen komt heel wat logistiek kijken. As such geen kerntaak, maar daarom niet minder belangrijk voor meer efficiëntie en patiëntveiligheid. De druk op de budgetten, strengere regelgeving en veranderende medische noden maken het noodzakelijk om de zorglogistiek anders te gaan organiseren. VIL start, samen met zestien bedrijven en zorginstellingen, het nieuwe project ‘Zorghubs’, om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten van verschillende zorginstellingen op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

De focus van dit project ligt op het bundelen van de krachten door ondersteunende logistieke processen en goederenstromen te centraliseren op een platform. Het project wil een antwoord geven op de vraag of en hoe regionale zorglogistieke platformen kunnen bijdragen tot een performantere logistiek en schaalvoordelen. Voor dienstverleners biedt het opportuniteiten om een nieuw scala aan logistieke toegevoegde waarde diensten te ontwikkelen voor de zorgsector.

Logistiek zorgplatform

Tijdens dit project zullen alle goederenstromen van en naar de zorginstellingen in kaart gebracht worden, alsook de behoeften van de stakeholders en wettelijke beperkingen. Nadien zal gedefinieerd worden welke stromen en activiteiten thuishoren op een logistiek zorgplatform. Verder zal een logistiek concept uitgewerkt en in de praktijk getest worden.

“De bedoeling is om tot een proof of concept te komen van de praktische haalbaarheid. Op basis van de opgedane ervaringen zullen we in kaart brengen hoe het zorghubconcept verder uitgerold kan worden in Vlaanderen”, aldus VIL projectleider Ludo Sys.

Logistieke optimalisatie voor betere zorg

Dit VIL-project kan rekenen op een uitgebreide interesse in de zorgsector, wat aantoont dat de behoefte groot is. Zestien deelnemers, waaronder zes zorginstellingen zetten er mee hun schouders onder. Eén van hen is Zorgbedrijf Antwerpen, dat met 44 dienstencentra, 3.350 serviceflats, 3.030 erkende bedden in woonzorgcentra in de stad Antwerpen, de grootste speler is in de Antwerpse zorgsector.

“Logistiek in de zorg, is een opdracht van en voor alle medewerkers. Iedereen zorgt op één of andere manier voor logistieke bewegingen, en helaas stellen wij vast dat deze niet altijd een toegevoegde waarde betekenen. Wij hopen, door onze deelname aan dit VIL-project, een mooie optimalisatie te kunnen realiseren, zodat de vrijgekomen tijd en middelen terug kunnen vloeien naar onze belangrijkste opdracht; zorgen voor onze bewoners”, aldus David De Mol, Directeur Facilities bij Zorgbedrijf Antwerpen.

Projectdeelnemers

AZ Klina, bpost, DHL Supply Chain Benelux, Hospital Logistics, Movianto Belgium, Nutricia Belgium, OLV Ziekenhuis Aalst, Raes Pharmaceutical Logistics, Sodexo Belgium, Sterima, Talent in Motion, Tosoh Europe, UZ Antwerpen, UZ Leuven, Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, Zorgbedrijf Antwerpen.

Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.