Antwerpse haven blijft focussen op duurzaamheid: het tweede duurzaamheidsverslag

Vandaag lanceert de Antwerpse havengemeenschap haar 2de duurzaamheidsverslag. Alfaport, Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) en Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (GHA) blijven zo verder samenwerken aan een duurzame haven. Belangrijkste vernieuwing is de ‘Wegwijzer Duurzaam Ondernemen’ waar de bedrijven mee aan de slag kunnen.

Gedragen door heel de havengemeenschap

Het unieke aan dit duurzaamheidsverslag van de haven van Antwerpen blijft dat het gemaakt en gedragen wordt door heel de havengemeenschap. Zowel het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, MLSO als de bedrijven (vertegenwoordigd door Alfaport) leveren hun bijdrage.  “Doel van de hele havengemeenschap blijft om koploper te zijn qua duurzaamheid in de Hamburg-Le Havre range (de zeehavens tussen Hamburg en Le Havre),” zegt Eddy Bruyninckx, gedelegeerd bestuurder van GHA. “De resultaten in dit duurzaamheidsverslag zijn dan ook erg belangrijk om te weten op welke gebieden we goed of minder goed bezig zijn.  Zo kunnen we onze gezamenlijke duurzaamheidsinspanningen beter  onderbouwen”.

People, planet en prosperity doorheen zeven hoofdstukken

Duurzaamheid gaat veel breder dan enkel milieu. In het 2de duurzaamheidsverslag worden 7 thema’s aangesneden: maritieme, logistieke en industriële cluster, tewerkstelling, kennis en innovatie, mobiliteit, veiligheid, natuur & omgeving en maatschappij. “Elk thema wordt vanuit drie invalshoeken bekeken: people, voor het effect op mens en maatschappij, planet, voor de weerslag op onze leefomgeving en tot slot prosperity, voor het effect qua welvaart,” zegt Peter Van de Putte, directeur van MLSO. “We gebruiken de term prosperity liever dan profit, omdat we als havengemeenschap  inzetten op het ruimere begrip welvaart, in plaats van op  pure winst. Door binnen de zeven thema’s altijd deze drie  invalshoeken te gebruiken, krijg je een erg goed totaalbeeld van de duurzaamheidsinspanningen in de Antwerpse haven en de effecten en resultaten”.

Wegwijzers zetten bedrijven alvast op de juiste weg

Naast het verslag biedt  dit tweede duurzaamheidsverslag een belangrijke nieuwe tool voor de bedrijven,  de ‘Wegwijzer Duurzaam Ondernemen’. Deze staat vol voorbeelden uit de praktijk, verzamelt informatie en laat collega’s aan het woord die getuigen over hun ervaringen. “Zo kunnen geïnteresseerde bedrijven meteen contact opnemen met en op weg gezet worden door een ervaringsdeskundige,” zegt Rudi De Meyer, afgevaardigd bestuurder van Alfaport. “Je krijgt dus in één beweging een reeks ideeën die  hun waarde al hebben bewezen én iemand die je ermee op weg kan helpen. De drempel om te starten met duurzame innovaties wordt zo meteen een pak minder hoog,” besluit Rudi De Meyer.

Neem zelf een kijkje

Het duurzaamheidsverslag  en de wegwijzers zijn enkel raadpleegbaar online: www.duurzamehavenvanantwerpen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.