Antwerpse jongeren tekenen containerterminal van de toekomst uit

Antwerpse jongeren tekenen containerterminal van de toekomst uit

Met hun ontwerp voor een virtuele containerterminal hebben vier jongeren van de Antwerpse studentenvereniging SINC (Students for Innovation and Cooperation) de Innovation Days van de Antwerpse haven op hun naam geschreven. De vier studenten tekenden een virtueel terminalconcept uit waarbij containers worden uitgerust met track & trace tags. Voor het veilig en decentraal delen van logistieke informatie rekenden de studenten niet meer op Blockchain, maar op IOTA-technologie.

IOTA is een cryptocurrency (denk bijvoorbeeld aan Bitcoin) die kan gebruikt worden binnen een Internet of Things (IoT) ecosysteem. IoT verwijst naar een situatie die ontstaat wanneer allerlei soorten apparaten over een netwerkconnectie beschikken zodat deze apparaten onderling data kunnen uitwisselen. IOTA kan in deze situatie gebruikt worden om na te gaan of de informatie die wordt uitgewisseld tussen apparaten, altijd correct is en niet kan worden gemanipuleerd.

Disruptief denken

“Met de hulp van deze technologieën bouwen deze jongeren een containerterminal die vanuit een virtuele 3D-omgeving volledig geautomatiseerd kan werken”, zegt Piet Opstaele, Innovation Enablement Manager van het Havenbedrijf. Opstaele begeleidde de studenten tijdens de Innovation Days in het Havenhuis en koos, samen met een professionele jury, voor het concept van de virtuele containerterminal als winnaar van de innovatie tweedaagse. “Wat we bijzonder hebben geapprecieerd aan dit voorstel, is het baanbrekend, maar vooral ook volledig denkwerk dat werd getoond. Het voorstel omvatte een visie, een financieel sluitend business plan… De studenten hebben een terminal uitgewerkt die ‘the day after tomorrow’ realiteit kan zijn”, aldus Opstaele.

Van studie naar business

De vier studenten zullen nu door het Havenbedrijf gevraagd worden om een ‘proof of concept’ uit te werken van hun voorstel. “En dat is net een van de doelstellingen van SINC”, zegt Frederik Bakx van SINC. “We willen een brug vormen tussen studenten en het bedrijfsleven. We streven naar een wereld waar studenten een vernieuwde kijk hebben op ondernemen”, aldus Bakx.
SINC is een overkoepelende studentenverenging die werd opgericht voor en door studenten en die draait rond ondernemerschap. Tot hun partners rekenen ze onder meer VOKA, ING, de Cronos groep, Xerius en dus ook het Havenbedrijf Antwerpen. “Innovatie maakt deel uit van onze visie. En jonge, talentvolle ondernemers tonen we graag de weg naar onze haven”, verklaart Opstaele het partnerschap.

Innovation Days

Een van de initiatieven die uit de samenwerking werden geboren, zijn de Innovation Days die gisteren (vrijdag) en vandaag (zaterdag) plaatsvonden in het Havenhuis. Vijfentwintig studenten namen deel en kregen 24 uur de tijd om de haven van de toekomst uit te tekenen. Ze konden daarvoor rekenen op begeleiding van enkele coaches die hen door brainstormsessies loodsten. Vrijdagvoormiddag brachten ze ook een bezoek aan de MPET-terminal aan het Deurganckdok. Na een ‘silent disco’ (disco met hoofdtelefoon) in het atrium, maakten de studenten zich klaar voor een nacht in het Havenhuis. Vanmorgen stond de presentatie van hun denkwerk op de agenda, waarna een jury de Innovation Days-winnaar koos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.