Augmented Reality & Virtual Reality in logistiek

virtual-reality

Augmented en Virtual Reality (AR en VR) zijn in de bedrijfswereld en in het bijzonder in de logistieke sector vrijwel onbekend. Toch kan deze technologie interessante toepassingen bieden, met name bij de training van logistieke medewerkers. Met het project ‘AR – VR training for Logistics’ gaat VIL, in samenwerking met acht bedrijven de mogelijkheden en opportuniteiten van AR – VR testen voor opleiding en ondersteuning van logistieke taken in magazijnen en distributiecentra.

Virtual Reality creëert een kunstmatige, door een computer gegenereerde wereld. VR manipuleert de zintuigen waardoor het lijkt alsof men in een andere wereld is. Hiervoor worden een speciale bril en apparatuur gebruikt, zoals een afstandsbediening of handschoenen die de bewegingen van de handen registreren.

Bij Augmented Reality wordt er informatie over de werkelijkheid heen gelegd, waardoor de grens tussen echt en virtueel vervaagt. Augmented Reality kan als begeleiding of ondersteuning dienen.

Oefenen in een virtuele omgeving

Het trainen van werknemers in de logistiek is tijdsintensief en kostelijk. AR en VR kunnen een interessant hulpmiddel bieden. De technologie kan gebruikt worden om nieuwe logistieke operatoren of medewerkers allerlei logistieke handelingen te laten oefenen in een virtuele omgeving en ze ondersteunen met visuele instructies of live begeleiding in reële operaties m.b.v. smart glasses.
Eén van de belangrijkste lessons learned uit het VIL-project ‘Vision in Logistics’ uit 2015 is dat AR een sterke toegevoegde waarde heeft bij training en hierdoor onrechtstreeks een positieve impact heeft op de kwaliteit (minder fouten) en leidt tot een betere performantie.

Testen van soft skills

AR-VR kan ook een middel zijn om bepaalde soft skills bij kandidaten naar boven te brengen en zodoende de selectieprocedure te vergemakkelijken én versnellen.

Met dit project wil VIL inzicht verwerven in de mogelijkheden die AR – VR bieden, de praktische inzetbaarheid en de economische meerwaarde. De potentiële voordelen en best practices zullen in kaart gebracht worden. AR-VR-oplossingen zullen in verschillende situaties bij de deelnemers getest worden.

Eén van de deelnemende bedrijven is Scania Parts Logistics: “Als bedrijf met meer dan 1000 medewerkers zien we enorme voordelen bij het kunnen toepassen van VR/AR als trainingstool. Denk alleen al aan de honderden jobstudenten die we jaarlijks tijdens de vakantie moeten trainen. Daarnaast hebben we zojuist de implementatie van SAP afgerond en ook hier zien we dat VR/AR bij kan dragen aan de verdere optimalisatie van de processen en de verdere ontwikkeling van de competentie van de medewerkers. We kijken dan ook uit naar de start van dit voor ons belangrijke project en de samenwerking met VIL en de andere bedrijven”, aldus Richard Grabert, Business IT Director bij Scania Parts Logistics.

Projectdeelnemers:

Atlas Copco Airpower, DHL Supply Chain, Generix Group Benelux, Kuehne & Nagel, Lanxess, Randstad Group Belgium, Scania Parts Logistics en VDAB.
Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.