Barry Callebaut’s grootste chocolademagazijn ter wereld valt in de prijzen

Barry Callebaut's grootste chocolademagazijn ter wereld valt in de prijzen

Barry Callebaut, ’s werelds grootste fabrikant van cacao- en chocoladeproducten, won gisterenavond de Foreign Investment Trophy, een initiatief van Flanders Investement & Trade (FIT). Het project waarmee het de prijs in de wacht sleept, is het project van Barry Callebaut’s nieuwe Global Distribution Centre (GDC) in Lokeren dat zal worden ontwikkeld en verhuurd door WDP.

Als Zwitsers genoteerd bedrijf, won Barry Callebaut de verkiezing van vier andere genomineerden, met name, DAF Trucks (Nederland/VS), Heyaru (India/Dubai), Hologic (VS) en ICO (Japan). Vlaams Minister-President Jan Jambon overhandigde de prijs aan de delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende partners.

Afgelopen zomer kondigden WDP, Stad Lokeren en Barry Callebaut in een uniek partnership, de komst van het distributiecentrum aan en vorige week woensdag werd de eerste spadesteek voor de werken officieel gegeven. Het project is goed voor een investering van circa 100 miljoen euro. Barry Callebaut wenst op deze locatie, op het nieuwe bedrijventerrein E17/4 in Lokeren, zijn wereldwijde logistieke activiteiten in België te centraliseren en te verankeren in een gebouw van 60 000 m², het equivalent van 12 voetbalvelden. De efficiëntie van zijn goederenstroom zal worden geoptimaliseerd en verhoogd door de centralisatie van alle verpakte chocolade en zijn wereldwijde distributie vanuit deze site, via een directe connectie met de Antwerpse haven. De logistieke hub zal volledig energieneutraal opereren en zal BREEAM Outstanding worden gecertificeerd en, onder meer, worden uitgerust met zonnepanelen, materialen met een lage levenscycluskost, geothermie, laadpalen voor elektrische voertuigen en uitgebreide voorzieningen voor fietsers.

WDP zal deze unieke logistieke warehouse site realiseren samen met een stevig netwerk van partners: Alheembouw, Willy Naessens, SSI Schaefer, AVVO architects, Istema, Miebach en Sureal. De oplevering is voorzien tegen de zomer van 2021. Barry Callebaut zal dit nieuwe GDC huren op basis van een langetermijn huurcontract. Samen met de eerste spadesteek afgelopen week, werd de campagne Het Grootste chocolade magazijn ter wereld gelanceerd die real time zal communiceren over de vorderingen van de werken.

Masha Vis-Mertens, VP Operations and Supply Chain Organization bij Barry Callebaut: “Deze award is een mooie erkenning voor het projectteam en een bekroning voor het unieke partnerschap met onze partners WDP en Stad Lokeren. Dit magazijn moet onze operations efficiënter maken en onze service verbeteren. Vanuit Lokeren zullen we onze verpakte producten verzamelen en verschepen naar de rest van de wereld. Het is met andere woorden ons venster op de toekomst, van waaruit we onze passie en expertise voor Belgische chocolade met de rest van de wereld willen delen.”
Kristof De Witte, General Manager of WDP BELUX & FR: “Wij zijn fier om het grootste chocolademagazijn ter wereld te kunnen realiseren samen met al onze partners. Deze award onderstreept het unieke karakter van deze investering in Vlaanderen, zowel voor wat betreft zijn schaalgrootte als omwille van zijn hightechinvesteringen. We zijn verheugd dat de heerlijke chocolade van Barry Callebaut voortaan via een van onze sites wordt verdeeld”.

Filip Anthuenis, burgemeester van Lokeren: “Stad Lokeren is fier op Barry Callebaut! Deze Foreign Investment Trophy bewijst dat dit grootse project uniek is voor onze stad. Dikke proficiat aan de hechte en energieke groep van Barry Callebaut medewerkers en partners”.

Stefan Walgraeve, schepen voor industriële ontwikkeling in Lokeren: “Barry Callebaut zal als eerste speler operationeel zijn op ons nieuwe industriepark E17/4, waarvan het een vierde van de netto bedrijfsoppervlakte van ca. 46 ha inneemt. Barry Callebaut is op die manier de eerste ambassadeur van dat nieuwe industriepark dat uitverkocht is nog voor de wegenis gelegd is. Een succesverhaal, dankzij de unieke ligging als industriële groeipool in het economische hart van Vlaanderen, vlakbij de economische hubs van Antwerpen, Gent en Brussel. En niet te vergeten: het product ‘chocolade’ is hier zeer aanwezig, met talrijke bedrijven die in de sector actief zijn. Barry Callebaut zal de apotheose vormen van onze Lokerse Chocolate Valley.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.