Basis gelegd voor privatisering van regionale luchthavens

Op voorstel van Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, zijn de bestekken goedgekeurd die aan de basis zullen liggen voor de exploitatie van de regionale luchthavens Oostende-Brugge en Kortrijk-Wevelgem. Voor de luchthaven van Antwerpen heeft Crevits een kandidaat geselecteerd. De Vlaamse overheid wil zoals bekend de exploitatie van de regionale luchthavens in handen geven van private partners. Zij zullen instaan voor het dagelijkse beheer en de commerciële exploitatie. Het Vlaamse Gewest blijft wel eigenaar van de luchthavens.

De goedkeuring van de bestekken voor de regionale luchthavens van Oostende-Brugge en Kortrijk-Wevelgem vormt een nieuwe stap in het beheer van die luchthavens. De bestekken beschrijven wat er van de nieuwe exploitanten wordt verwacht. Zij moeten een evenwichtige aanpak van de luchthavenontwikkeling nastreven. Deze aanpak houdt rekening met zowel de economische belangen als met de belangen van de omwonenden.

De exploitant zal aan de luchthavenontwikkelingsmaatschappij een concessievergoeding moeten betalen voor het gebruik van de infrastructuur die eigendom blijft van de overheid.  Die vergoeding zal bestaan uit een vast deel voor het gebruik van de infrastructuur en uit een veranderlijk deel dat zal bestaan uit een percentage op de omzet. De concessies lopen voor een periode van 25 jaar. De exploitant dient ook een businessplan op te stellen waarin de toekomstige activiteiten, de gevolgde strategie, maar ook het tewerkstellingsbeleid op lange termijn beschreven dient te worden. Dit businessplan moet de basis vormen voor een duurzame toekomst van onze luchthavens.

Vlaams minister Hilde Crevits : “De overheid blijft verder instaan voor het behoud en de ontwikkeling van de regionale luchthavens. We verwachten nu een goed businessplan van de kandidaat-exploitanten. Die plannen zullen bepalend zijn bij de toekenning van de exploitatie. Het personeel van de luchthavens zal aan de slag kunnen ofwel bij de nieuwe exploitant of bij de Vlaamse overheid . Vandaag zetten we een volgende stap in de afgesproken procedure.” 

Vlaams minister Hilde Crevits keurde ook de selectie goed van de kandidaten voor de LEM luchthaven Antwerpen. Uit de ingezonden kandidaturen bleek alleen die van Egis Projects SA uit Guyancourt (Frankrijk)  aan de selectiecriteria te voldoen. Momenteel werkt de administratie aan de voorbereiding van het bestek.

www.hildecrevits.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.