Belgische Euronav ziet opportuniteit in Coronacrisis en koopt 3 supertankers

Belgische Euronav ziet opportuniteit in Coronacrisis en koopt 3 supertankers

Euronav, de Belgische olietankerrederij ziet opportuniteiten in de coronacrisis. De prijzen van schepen zijn sterk gezakt en Euronav maakt van de gelegenheid gebruik om drie goedkope supertankers aan te kopen. Met de 3 VLCC’s die elk 200.000 tot 300.000 ton wegen verjongt het zijn vloot.

De drie schepen zijn momenteel in aanbouw door Daewoo Shipbuilding. De rederij die ze oorspronkelijk liet bouwen heeft wellicht cash problemen gekregen door de coronacrisis. Euronav kan nu bouwen op haar sterke financiële basis om net nu te investeren. Het is een opportunistische manier om haar vloot te verjongen. De schepen werden aangekocht voor zo’n 93,5 miljoen dollar per stuk.  Dat is een flinke besparing als je weet dat zo’n schip net voor de coronacrisis nog aftikte op 107 miljoen dollar.

Euronav topman Hugo Stoop zegt dat de aankoop een opportuniteit was en geeft ook aan dat het een groot voordeel is dat de schepen nog in aanbouw zijn. Op het moment dat ze opgeleverd worden, zal de crisis hoogstwaarschijnlijk al voorbij zijn.

Toch brengt de coronacrisis niet alleen zonneschijn. Volgens de Tijd verhuurde Euronav zijn schepen tot net voor de crisis aan 80.000 dollar per schip per dag. Na de uitbraak van het virus is dat 25.000 tot 30.000 dollar, ofwel break-even.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.