Berry Trans koopt 12 Scania LNG trucks

Berry Trans - Scania LNG

 

Al sinds 2012 verzorgt Berry Trans het transport voor een aantal grote klanten, voornamelijk in de voedingsindustrie. Vandaag is het met een vloot van om en bij de 100 vrachtwagens een grote speler op de markt. Het telt onder zijn klanten bedrijven als Lidl, AB Inbev en Coca-Cola, bij wie duurzaamheid een tweede natuur geworden is die in elke stap van de keten van tel is. “Ook bij het transport van hun producten willen ze natuurlijk een zo beperkt mogelijke impact op klimaat en milieu, en daar gaan wij met plezier in mee,” zegt Berry Trans-zaakvoerder Fatih Malcikan. “Toen het tijd was om de vloot uit te breiden, hebben we samen met Scania een dossier opgesteld om de duurzame aspecten van LNG-trucks toe te lichten. De 12 nieuwe LNG-trucks die we bestelden, 10 trekkers en twee bakwagens, zijn het bewijs dat deze oplossing deel kan uitmaken van een duurzame aanpak.”

Natuurlijk groen

LNG-trucks rijden op aardgas of biomethaan, waardoor ze stiller zijn en minder CO2 uitstoten: 15 tot 20% bij gebruik van aardgas en zelfs 95% bij biogas, een hernieuwbare energiebron. Omdat het vloeibaar opgeslagen wordt – in tegenstelling tot onder hoge druk samengeperst aardgas bij CNG-toepassingen – kunnen ze meer brandstof meenemen. Hierdoor neemt de actieradius aanzienlijk toe en kunnen LNG-trucks voor veel toepassingen worden ingezet.

Ondertussen zijn 5 van de 12 Scania vrachtwagens geleverd bij Berry Trans, met oktober en januari als leveringsmomenten voor de rest van de bestelling. Ondanks initiële terughoudendheid, vallen ze bijzonder goed in de smaak bij de chauffeurs. “In het begin stonden ze wat weigerachtig tegenover vrachtwagens op ‘gas’. Het is altijd wat wennen aan verandering he. Maar na een opleiding van Scania en de eerste ritten, zijn ze helemaal overtuigd,” zegt Berry Trans-COO Abdil Malcikan, die net als zijn broer Fatih van in het begin voorstander was van het LNG-verhaal.

Volledig servicepakket

Berry Trans staat normaal gezien zelf in voor het onderhoud van zijn vrachtwagens, maar koos in dit geval voor een volledig dienstenpakket van Scania, met financiering en onderhoud. “De voorwaarden die we kregen zorgden ervoor dat het interessanter was om de service bij Scania te laten uitvoeren dan het zelf te doen. We hebben dus niet lang moeten twijfelen,” aldus Abdil Malcikan. De service vindt plaats in de Scania servicepunten van Drongen en Hamme, kortbij de klanten waarvoor de vrachtwagens ingezet worden.

Of Berry Trans nog verder zal inzetten op LNG? “Zowat al onze klanten zijn bezig met verduurzaming van hun operaties, en LNG lijkt een goed alternatief. Een verdere uitbreiding is dus niet uitgesloten,” besluit Fatih Malcikan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.