CEO Liège Airport pleit voor regionalisering van de luchtverkeersleiding

CEO Liège Airport pleit voor regionalisering van de luchtverkeersleiding

Tijdens de nacht van 25 op 26 maart 2019 onderging Luikse luchthaven een nieuwe werkonderbreking vanwege de luchtverkeersleiders van Skeyes. Meerdere vrachtvluchten werden hierdoor getroffen. Sinds het begin van het jaar cumuleerden de luchtverkeersleiders al 12 dagen aan protestacties.

Voor Luc Partoune, CEO van Liège Airport, is deze situatie onaanvaardbaar: “Deze sociale acties gijzelen al onze klanten. Het is allesbehalve normaal dat een minderheid aan luchtverkeersleiders de economische activiteit in gevaar brengt van zowel onze luchthaven, van de luchtvaartmaatschappijen en van hun klanten”. Op middellange termijn pleit hij voor een regionalisering van de luchtverkeersleiding en voor de privatisering van deze service die in geen geval onderbroken kan worden.

Voor de Minister van de luchthavens, Jean-Luc Crucke, zijn de problemen bij Skeyes een steeds terugkerend fenomeen en een minderheid van de werknemers mag de Waalse luchthavens niet benadelen: “Zweden en Engeland lanceren een tender om hun luchtruim de controleren. Ik heb aan de Waalse luchthavenmaatschappij Sowaer gevraagd om deze mogelijkheid te bestuderen. De regionalisering van de luchtvaart is een ernstige optie, temeer omdat Vlaanderen hier voorstander van is. Ik weet dat dit op het vlak van internationaal recht niet vanzelfsprekend is, maar zo kunnen we niet verder. De luchtvaartmaatschappijen hebben nood aan stabiliteit om te kunnen werken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.