CMA CGM zet in op e-methaan

CMA CGM

De CMA CGM Group sluit zich aan bij de partners van het Jupiter 1000 industriële demonstratieproject, dat door GRTgaz in Fos-sur-Mer wordt gepiloteerd. Deze innovatieve installatie heeft tot doel groene waterstof te produceren uit hernieuwbare energie en ook e-methaan, een synthetisch gas met behulp van deze waterstof en CO2 die wordt opgevangen uit het industriële proces. CMA CGM wil hiermee het tempo van de overgang van zijn vloot naar nieuwe zeer koolstofarme brandstofbronnen verder versnellen.

Het idee is om een ​​deel van de hernieuwbare energie, op momenten dat die er in overvloed is, om te zetten in koolstofarme energie (waterstof en e-methaan), zodat deze op grote schaal en voor langere tijd kan worden opgeslagen. Jupiter 1000 produceert niet alleen waterstof, maar recyclet ook CO2 door het om te zetten in synthetisch gas.

Het geproduceerde syngas kan worden gebruikt in plaats van gas uit fossiele brandstoffen en vrij worden gebruikt in alle transport- en distributienetwerken. De waterstofmethaniseringsinstallaties worden in juni 2022 in gebruik genomen.

CMA CGM heeft al 28 “e-methaan ready” dual-fuel, LNG-aangedreven containerschepen en zal tegen het einde van 2024 in totaal 44 schepen van dit type in dienst hebben. Liquefied Natural Gas (LNG) vermindert de uitstoot van zwaveloxide met 99 %, uitstoot van fijnstof met 91% en uitstoot van stikstofoxide met 92%. Dat levert een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de luchtkwaliteit.

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.