In de eerste zes maanden van 2025 verwerkte Port of Antwerp-Bruges 137,2 miljoen ton maritieme goederen. Dat is een daling van 4,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De containertrafiek groeide licht, maar de volumes droge en vloeibare bulk gingen achteruit. Tegelijk blijft de congestie op de terminals voelbaar, een uitdaging die zich in heel Noordwest-Europa voordoet.
Containers in de lift, maar druk op capaciteit neemt toe
De containeroverslag steeg met 3,6% in tonnage (77 miljoen ton) en 3,7% in TEU (6,91 miljoen TEU). Tegelijkertijd staat de capaciteit van de terminals onder druk. De oorzaak ligt bij meerdere factoren:
-
Aanhoudende verstoringen sinds de coronacrisis.
-
Omvaarten via Kaap de Goede Hoop om de Rode Zee te vermijden.
-
Herschikking van containerallianties, wat leidde tot piekvolumes.
-
Onregelmatige vaarschemaโs en langere verblijftijden van containers (gemiddeld 7 ร 8 dagen, normaal 5 dagen).
De druk op personeel en middelen neemt toe. Nationale vakbondsacties versterken dit effect. Aan de waterzijde blijven wachttijden relatief beperkt, maar aan landzijde is de situatie nijpend. Het ECA-project (Extra Containercapaciteit Antwerpen) moet extra ruimte en efficiรซntie brengen via een nieuw dok en beter ruimtegebruik.
Bulkverkeer onder druk door geopolitieke factoren
De overslag van vloeibare bulk daalde met 17,1%, vooral door lagere volumes van brandstoffen, nafta en LNG. Deze daling is toe te schrijven aan geopolitieke spanningen, sancties en marktverzadiging. Enkel LPG en kerosine stegen licht.
Ook droge bulk ging met 11% achteruit, met minder steenkool en bouwmaterialen. De aanvoer van meststoffen nam dan weer sterk toe. Deze trends zijn mede het gevolg van EU-maatregelen tegen Rusland, zoals het verbod op Russische kolen en hogere invoerrechten op meststoffen.
Licht herstel in RoRo, staal onder druk
Conventioneel stukgoed daalde met 4,3%. Vooral ijzer- en staaltrafiek bleef onder druk. Europese importbeperkingen en plannen in China om de staalovercapaciteit af te bouwen, kunnen op termijn voor stabiliteit zorgen.
Het RoRo-segment kende een lichte groei van 1,4%. Lagere aantallen nieuwe autoโs werden gecompenseerd door meer vrachtwagens, zware machines en tweedehandswagens. De overslag van onbegeleide vracht daalde met 1%, met grote regionale verschillen.
VS-handel blijft groeien ondanks voertuigexportdaling
De trafiek met de Verenigde Staten steeg met 17,2% tot 16,4 miljoen ton. Daarmee blijven de VS de tweede handelspartner van Port of Antwerp-Bruges, na het VK. De haven blijft ook Europaโs grootste exporthaven naar de VS.
-
Invoer uit de VS steeg met 13,1%, vooral via containers en LNG.
-
Uitvoer naar de VS nam toe met 23,5%, vooral brandstoffen en droge bulk.
Toch daalde de export van voertuigen aanzienlijk sinds mei, mogelijk door Amerikaanse invoerheffingen. De export van personenwagens en bestelwagens daalde met 15,9%, die van vrachtwagens en zware voertuigen met 31,5%.
Containerexport bleef stabiel, maar de containerimport uit de VS nam met 12,6% toe. Mogelijk anticiperen bedrijven hiermee op mogelijke wijzigingen in het handelsbeleid. Een EU-VS-handelsakkoord tegen 1 augustus zou voor meer voorspelbaarheid in de supply chain kunnen zorgen.