Creatieve oplossingen op eerste chainPORT hackathon

ChainPort Hackathon

De haven van de toekomst is een slimme haven, met een hoofdrol voor innovatie en digitalisering. Van 11 tot 13 oktober werd voor het eerst de chainPORT hackathon georganiseerd, simultaan in de havens van Antwerpen en Los Angeles. Het Antwerpse luik is een initiatief van AlfaportVoka, Havenbedrijf Antwerpen en  NxtPort. Ruim 400 deelnemers zochten samen naar creatieve oplossingen voor de lokale en wereldwijde uitdagingen van de haven van morgen. Het winnende team, van het bedrijf Rombit, werkte een oplossing uit voor de optimalisatie van de opgegeven ‘Expected Time of Arrival’ (ETA).

2 dagen én nachten om uitdagingen te hacken

Afgelopen donderdag verzamelden de deelnemers zich voor de eerste chainPORT hackathon, simultaan in Antwerpen en Los Angeles. Tijdens 2 dagen en twee nachten zetten teams en coaches uit het bedrijfsleven en de academische wereld, hun schouders onder lokale en wereldwijde havengerelateerde uitdagingen, zoals onder andere mobiliteit, veiligheid, duurzaamheid en datadeling tussen wereldhavens.

Erwin Verstraelen, Chief Digital and Innovation Officer Havenbedrijf Antwerpen: “Innovatie is een krachtig instrument als antwoord op de snel veranderende wereld.  Als haven van Antwerpen en wereldspeler streven wij er naar om koploper te zijn én te blijven in het ontwikkelen van innovatieve concepten. We willen voorbereid zijn op de toekomst, met een haven waar slimme technologieën worden ingezet om zowel de maritieme operaties als de operaties op land slimmer, vlotter en efficiënter te laten verlopen. We zijn hier zelf continu mee bezig maar doen ook zo veel mogelijk beroep op partners en hun inzichten en knowhow. Deze hackathon, die openstond voor iedereen die met ons mee wilde denken,  is daar een concreet voorbeeld van.”

Winnend project heeft oplossing voor de optimalisatie van ETA

De jury, bestaande uit Hans Verbeeck (Nxtport), Erwin Verstraelen (Havenbedrijf Antwerpen), Sven Devocht (Alfaport-Voka) en Serge Auclair (Port of Montréal) kozen vandaag uit de 35 gecreëerde oplossingen een winnaar. De keuze viel op het team van het bedrijf Rombit, dat een oplossing uitwerkte voor de optimalisatie van de opgegeven Expected Time of Arrival (ETA).  Het winnend team gaat met een prijs van 5000 euro én een volwaardig begeleidingstraject naar huis.

Erwin Verstraelen: “Hoewel er vandaag veel creatieve en innovatieve ideeën gepresenteerd werden, sprong deze er voor ons duidelijk uit. Hun voorstel voor optimalisatie van de opgegeven ETA kan concreet bijdragen tot een futureproof haven. We gaan nu samen met hen aan de slag om hun idee verder uit te werken en in de praktijk te brengen.

ChainPORT-initiatief

Het chainPORT-initiatief is een unieke samenwerking tussen verschillende havenautoriteiten wereldwijd: Antwerpen, Barcelona, Busan, Felixstowe, Hamburg, Los Angeles, Montreal, Rotterdam, Shenzhen en Singapore. ChainPORT heeft de ambitie om geavanceerde processen en technologieën te ontwikkelen om op die manier de toekomst van de havensector vorm te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.