DSV opent healthcare magazijn in Gent

DSV Healthcare Magazijn Gent

DSV Global Transport and Logistics opende zaterdag 13 oktober de uitbreiding van haar logistiek centrum aan de Eddastraat in Gent. De site van de Deense logistieke groep is volledig uitgerust voor de opslag en distributie van ‘medicaldevices’ en farmaceutische producten. Het nieuwe magazijn was nodig omdat de groep een forse groei in deze sector kent. Van hieruit vertrekken producten naar hospitalen en medische instellingen in de Benelux, Europa en de rest van de wereld. Door de nieuwbouw worden vijftig nieuwe jobs gecreëerd.

 DSV Healthcare magazijn in Gent

Het complex van DSV Solutions – de logistieke poot van de wereldwijd actieve groep – in Gent is uitsluitend gericht op de gezondheidssector. “Daar worden medische producten in de beste hygiënische en temperatuuromstandigheden opgeslagen en gedistribueerd. Wij zetten sterk in op Value Added Services. Zo worden operatiekits na gebruik in het ziekenhuis opgehaald, gedecontamineerd, gecontroleerd, getest en bijgevuld. Daarna worden ze naar een nieuw ziekenhuis verstuurd. Wij willen met specifieke oplossingen, zoals bijvoorbeeld een repair center, een ‘one-stop-shop’ zijn voor de klanten. Vanuit Gent worden bijna alle ziekenhuizen in Europa geleverd, maar ook dokters, apotheken, techniekers, distributeurs en retailbedrijven”, legt Edwin Eggebeen, Business Unit Director West van DSV Solutions uit.

“De gezondheidssector wordt steeds performanter maar ook veeleisender. Dat heeft een impact op de logistieke stromen: ze worden sneller, complexer en kwalitatiever. Onze taak als logistieker is de klant in toenemende mate te ontzorgen”, voegt hij toe.

Aangepaste gebouwen

DSV is al jaren actief in het havengebied Gent van North Sea Port  in de healthcare-logistiek, met nu in totaal 36.000 m² magazijnoppervlakte. De huidige gebouwen van het complex zijn ‘temperaturemonitored’. Dit wil zeggen dat de temperatuur permanent wordt bewaakt. Om zich aan de steeds strengere regels en nieuwe noden aan te passen, heeft de groep de site uitgebreid met een 13 meter hoge nieuwbouw van 10.500 m², waar de temperatuur actief wordt geregeld.  Ze wordt automatisch tussen 15 en 25 graden Celsius gehouden. In de zomer worden de airco en in de winter de verwarming automatisch geactiveerd.

Daarnaast beschikt het nieuwe magazijn over een vriescel op -20° C en een zogenaamde ’cold chain area’ waar de temperatuur tussen 2 en 8° C wordt gehouden. Van hieruit vertrekken de producten in koelwagens of in zogenaamde ‘passieve’ koelverpakkingen naar de klanten.

Nieuwe jobs

“De uitbreiding van het magazijn heeft een capaciteit van 15.000 paletten. Ons klantenportefeuille blijft echter groeien en de nieuwe investering biedt de nodige uitbreidingsmogelijkheden”, aldus Edwin Eggebeen. Door de groei van de huidige klanten zijn er al 20 nieuwe jobs bijgekomen. Voor nieuwe klanten komen er naar verwachting nog eens 30 bij. Het personeelsbestand in Gent zal zo groeien tot in totaal 245 medewerkers.

Naast het nieuwe gedeelte is ook een kantoorgebouw van 1.200 m² opgetrokken. Dit is het hoofdkantoor voor DSV Solutions België. Het huisvest de centrale diensten, zoals HR, IT, engineering, transport, douane en financiële diensten.

Gent als ideale locatie

Dat de Deense groep volop in Gent investeert, is geen toeval. Voor Albert-Derk Bruin, managing director DSV Solutions België en Frankrijk, is de Arteveldestad de perfecte locatie voor de distributie van healthcare-producten: “Het complex ligt in het Gentse deel van North Sea Port en op een korte afstand van de haven van Antwerpen. Ook de luchthaven van Brussel, die sterk focust op de farmasector, ligt zeer nabij. Die ligging zorgt voor een naadloos distributienetwerk in België en de rest van Europa.”

North Sea Port

Volgens Daan Schalck, CEO van North Sea Port, is deze investering van een wereldvermaarde speler als DSV in Gent het bewijs van een goede samenwerking. “De opening van dit nieuwe warehouse is een verdere verankering van dit mooie bedrijf in de haven van North Sea Port. Het sluit naadloos aan op onze inzet voor logistiek en distributie en creëert toegevoegde waarde en jobs voor de regio”.

Ook de Gentse schepen van Haven, Economie en Ondernemen, Mathias De Clercq, benadrukt het belang van de opening van het nieuwe magazijn en het nieuwe hoofdkantoor van de Belgische warehousing-divisie. “Als voorzitter van het Toezichtsorgaan van North Sea Port, en schepen bevoegd voor de haven, verwelkom ik deze nieuwe investeringen bij DSV. Met dit nieuw gebouw zet de groep verder in op de uitbreiding van haar activiteiten in Gent, en heeft daarbij ook oog voor duurzaam en efficiënt ruimtegebruik. Zo versterkt North Sea Port verder haar functie als knooppunt voor logistiek, goed voor ca. 50 nieuwe jobs en extra toegevoegde waarde.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.