De Croo wil havenkorps voor strijd tegen drugs in Antwerpse Haven

cocaine

Premier Alexander De Croo wil een havenkorps oprichten in de Antwerpse Haven in de strijd tegen drugs. Hij zegt dat dat nodig is om de grote oppervlakte van de haven te kunnen controleren. Volgens hem zijn er drie dingen nodig om drugs uit onze havens weg te houden: een havenkorps, extra controles op verdachte containers en hogere boetes.

Havenkorps

De haven van Antwerpen is een belangrijke draaischijf voor cocaïne. Maar de haven is zo groot, dat bijkomend personeel nodig is om het gebied te controleren. De Croo zegt dat het hier om politieagenten moet gaan, met bevoegdheid om te arresteren en ondervragen. Antwerps Burgemeester Bart De Wever reageerde alvast op het voorstel. Het havenkorps bestaat al, het heet de federale scheepvaartpolitie. Hij voegt er meteen aan toe dat ze met 350 zouden moeten zijn om hun job goed te doen, maar in de praktijk zijn ze maar met honderd.

Extra controles

Daarnaast moeten er extra controles komen op verdachte containers. Vandaag worden er ongeveer 40.000 containers per jaar gecontroleerd. Doel is om dat aantal op te trekken naar 300.000 tot 400.000 per jaar. Intussen zijn er al vijf extra scanners en extra douaniers toegezegd aan de haven.

Hogere boetes

Buiten de acties in de haven zelf, wil De Croo hogere boetes voor het gebruik van cocaïne. Vandaag liggen die boetes op 75 tot 150 euro. Maar voor iemand die 50 euro per gram wil betalen, liggen die boetes veel te laat. Hij wil boetes tot 1000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.