De Industrie Stuurt de Haven: Een Gesprek met Daan Schalck, CEO van North Sea Port

ISCN

In 2018 bundelden de havens van Gent en Zeeland Seaports hun krachten en creëerden ze de grootste grensoverschrijdende fusiehaven van Europa: North Sea Port. In een exclusief interview met ISCN.Academy onthult Daan Schalck, CEO van North Sea Port, de strategie achter de ambitie om deze haven te transformeren tot een toonaangevende Europese speler. Van energietransitie tot het creëren van toegevoegde waarde, de industrie bepaalt de koers van de haven en niet andersom.

Toegevoegde waarde

North Sea Port vormt vandaag een industrieel complex met meer dan 500 bedrijven en ruim 100.000 directe en indirecte jobs. Met een maritiem overslagvolume van meer dan 73 miljoen ton bevindt North Sea Port zich in de top 10-15 van Europese havens. Echter, belangrijker dan overslagvolume, is de gerealiseerde toegevoegde waarde voor de haven, waardoor het zelfs een plek in de top 3 van Europese havens inneemt. De cruciale rol van het industrieel ecosysteem van de haven in het creëren van deze toegevoegde waarde kan niet worden onderschat. Door zich te concentreren op zes specifieke sectoren wordt het industrieel ecosysteem van North Sea Port verder versterkt.

Geen container haven

Daan Schalck stuurt de haven aan op drie belangrijke doelstellingen: de energietransitie, het creëren van toegevoegde waarde en het handhaven van gezonde financiën. De ambitie is om North Sea Port te ontwikkelen tot een vooraanstaande Europese industriehaven, met een bijzondere focus op circulariteit en groene energie. Het is een bewuste keuze van de CEO geweest om de haven niet als containerhaven uit te bouwen. Niettemin genereert North Sea Port aanzienlijke  toegevoegde waarde door als consolidatiehub te fungeren tussen de grote containerhavens Antwerpen en Rotterdam.

De haven als connector

Naast haar hubfunctie streeft de haven ernaar een rol op te nemen als connector om investeringen te faciliteren, dit door de juiste partijen en middelen met elkaar te verbinden. De haven probeert zelfs een nieuwe rol op te nemen als co-investeerder voor veelbelovende projecten, binnen de grenzen van haar neutraliteit. Om het industrieel ecosysteem te versterken bouwt de haven mee aan de geïntegreerde corridors voor haar focussectoren.

Videofragment

In onderstaand fragment beschrijft Daan Schalck hoe hij het industrieel ecosysteem van zijn haven als connector verder uitbouwt. Bekijk het volledig interview met Daan Schalck en beluister de podcast via het ISCN.Academy platform.

ISCN.Academy

ISCN.Academy is het kennis- en straming platform voor de supply chain professional die meer inzichten wil verwerven van ervaren professionals, vakgenoten en experts uit het werkveld.  Het platform biedt een scala aan verrijkte interviews (Augmented Interviews) en masterclasses rond belangwekkende supply chain topics. ISCN.Academy brengt inhoud in verschillende mediaformaten, waaronder video’s verrijkt met informatie en takeaways, podcasts en gemakkelijk leesbare artikels. ISCN.Academy biedt interessante abonnementsformules aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.