Digitale India Natie platform gelanceerd

Gisterenmorgen werd het India Natie platform officieel gelanceerd door H.K.H. Prinses Astrid in aanwezigheid van Vicepremier Didier Reynders, Minister-President Kris Peeters, AMTOI-voorzitter Sailesh Bhatia, havenschepen Marc Van Peel en CCO van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen Luc Arnouts. Dit digitale platform heeft als doel het faciliteren van contacten en het uitwisselen van informatie tussen Antwerpse en Indische expediteurs, verladers  en logistieke bedrijven.

Het India Natie Platform vloeit voort uit de samenwerking van de Association of Multimodal Transport Operators of India (AMTOI), de Vereniging voor Expeditie, logistieke en goederenbelangen van Antwerpen (VEA) en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (GHA). Het digitale platform groepeert een aantal bestaande online diensten, aangevuld met specifieke regiogebonden informatie. Het biedt Indische en Antwerpse maritieme en logistieke bedrijven een instrument om op een eenvoudige manier commerciële opportuniteiten en relevante professionele informatie uit te wisselen.

Luc Arnouts, commercieel directeur van het Havenbedrijf en samen met de AMTOI-voorzitters Anand Seth en Tushar Jani één van de drijvende krachten achter dit project,  benadrukt de snelheids- en efficiëntiewinst die geboekt wordt met dit nieuwe platform. “Door de aangeleverde online tools en informatie toe te spitsen op de gebruikers, worden klanten en leveranciers nog sneller bij mekaar gebracht. Met dit instrument verkleinen we de afstand tussen de maritieme en logistieke ketens in India en het Europese hinterland.”

Volgens Marc Van Peel, voorzitter van het GHA, toont de India Natie aan dat de internationale samenwerking tussen de Antwerpse havengemeenschap en de Indische maritieme wereld vlot verloopt. “De verschillende internationale partners die bij dit project betrokken zijn, hebben elkaars noden goed verstaan en begrepen. Met de India Natie reiken we op maat gesneden informatie aan en helpen we verladers, expediteurs en reders mekaar te vinden. Noem dit platform gerust ‘dé datingsite’ voor de Indiase en Europese maritiem-logistieke gemeenschap.”

De haven van Antwerpen is een zeer belangrijke Europese import- en exporthaven voor India. In 2012 werden meer dan vier miljoen ton goederen van en naar India vervoerd.  Vooral containers, staal en petroleumderivaten hebben een belangrijk aandeel in de onderlinge goederenstroom.  Dit belang wordt nog verder benadrukt door het handhaven van een permanente GHA-vertegenwoordiger in Mumbai, de nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en de lokale autoriteiten en de strategische participatie van Port of Antwerp International (PAI) in Essar Ports. Dit alles met het oog op het stimuleren van de handel tussen beide regio’s.

Het India Natie platform is te raadplegen op www.indianatie.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.