NV Wind aan de Stroom plaatst windturbines op Antwerpse Linkerscheldeoever

De NV Wind aan de Stroom, de publieke projectvennootschap die werd opgericht voor de windontwikkeling op de Linkerscheldeoever, en DP World Antwerp tekenen vandaag een overeenkomst voor de inplanting van  drie windturbines. Twee van de drie windturbines zullen geplaatst worden op de containerterminal Antwerp Gateway aan de oostzijde van het Deurganckdok, een derde turbine wordt gebouwd aan het Noordelijke Insteekdok op de terminal van Global Container Services nv.

Verdere ontwikkeling windmolenpark op Antwerpse Linkerscheldeoever

Met de ondertekening door DP World Antwerp beschikt Wind aan de Stroom inmiddels over terreincontracten voor 31 locaties en evenveel windturbines. Eerder kreeg Wind aan de Stroom al het vertrouwen van havenbedrijven Borealis, Euroports, Indaver, Luiknatie, Lumipaper, Norbert Dentressangle, Seaport Terminals, Tabaknatie, Van Loon en Van Moer. Daarnaast worden een aantal turbines voorzien op percelen binnen het havengebied waar momenteel geen bedrijven gevestigd zijn.

De bevragingen voor de windturbinebouwers en de financiering zijn ondertussen lopende, wat betekent dat er in de tweede helft van 2014 kan gestart worden met de eigenlijke bouw van de turbines. “De turbines, 3 MegaWatt vermogen elk,  zullen voorzien zijn van de best beschikbare technologie op gebied van veiligheid en vrijwaring van hinder voor de omgeving (ijsdetectie, bladverwarming, slagschaduwsensoren,…). Ze worden bewust wat robuuster gemaakt om bestand te zijn tegen de zwaarste stormen. Dit doen we opdat de havenoperaties ook in de directe omgeving van de turbines in alle veiligheid worden verdergezet.” legt Giovanni Vercammen, algemeen directeur van Wind aan de Stroom, uit.

Onderdeel van de duurzame strategie van DP World Antwerp

Weldra neemt  DP World Antwerp de biogasinstallatie op de Antwerp Gateway-terminal in dienst. Deze installatie heeft een vermogen van 3 Megawatt, hetgeen voorlopig volstaat om het stroomverbruik van de Antwerp Gateway-terminal met groene energie in te vullen. De windturbines vormen hier een mooie aanvulling op. “Uit dit initiatief blijkt duidelijk de loyaliteit en het engagement van Antwerp Gateway en DP World Antwerp naar de haven van Antwerpen toe, waarbij de combinatie van de biogasinstallatie en de windturbines een mooie bijdrage vormen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van DP World Antwerp,” stelt Rob Harrison, CEO van DP World Antwerp.

www.portofantwerp.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.