Eerste bedrijven voor NextGen District in haven van Antwerpen ondertekenen overeenkomst

Eerste bedrijven voor NextGen District in haven van Antwerpen ondertekenen overeenkomst

Deze week hebben de eerste concessionarissen voor NextGen District in het hart van de haven van Antwerpen officieel getekend. De toezegging van twee pioniers, Triple Helix en Bolder Industries, is een belangrijke mijlpaal in de concrete invulling van de toekomstige hotspot voor circulaire economie. Samen met innovatieve gamechangers wil Port of Antwerp in deze cluster van circulaire bedrijven bijdragen aan de transitie naar een klimaatneutrale samenleving.

Hotspot voor circulaire economie

NextGen District wordt de toekomstige hotspot voor circulaire economie in de haven van Antwerpen, op de voormalige 88 ha van General Motors. Port of Antwerp koos er bewust voor om deze grote zone vlakbij de grootste chemische cluster van Europa vrij te maken voor circulaire economie. Innovatieve spelers binnen de circulaire proces- en maakindustrie zullen er ‘end-of-life-producten’ een nieuw leven geven, circulaire koolstofoplossingen onderzoeken en testprojecten met hernieuwbare energie uitvoeren. Om zoveel mogelijk nationale en internationale pioniers op het gebied van circulariteit aan te trekken, werd in oktober 2020 en juni 2021 een marktbevraging georganiseerd.

Gamechangers Triple Helix en Bolder Industries

De twee bedrijven die als eerste hebben getekend zijn beide echte gamechangers. Het Antwerpse bedrijf Triple Helix gaat een fabriek bouwen om polyurethaanschuim, afkomstig van onder meer afgedankte matrassen, isolatiepanelen en autozetels samen met gebruikte PET uit de retail- en voedingsindustrie om te zetten in polyolen en amines. Die zuivere chemische stoffen kunnen dan opnieuw ingezet worden, onder meer bij de productie van nieuwe polyurethaan producten. De fabriek zal volledig circulair werken en in haar eigen energiebehoeftes voorzien.

Bolder Industries, pionier op het gebied van duurzame chemische productie op basis van afgedankte autobanden, levert enorme milieubesparingen op voor de wereldwijde rubber- en kunststofindustrie en hun klanten. Het gepatenteerde proces van het bedrijf extraheert de chemische stoffen uit afgedankte autobanden om BolderBlack® and BolderOil™ te maken voor hergebruik in rubber, plastic en petrochemische producten. In dit terugwinningsproces wordt 98% van de materialen van de band gebruikt, terwijl 75% van de vaste stoffen en vloeistoffen hun weg terugvinden naar nieuwe banden, geproduceerde rubberproducten en kunststoffen.

De totale investeringswaarde van deze twee nieuwe spelers bedraagt ong. 100 miljoen euro en zorgt voor minstens een 70-tal nieuwe jobs. Na het aanvragen van de nodige vergunningen, is de doelstelling om tegen 2023-2024 operationeel te zijn.

Verdere invulling

Ondertussen zijn de gesprekken met mogelijke andere kandidaten nog volop bezig. De projecten worden beoordeeld op haalbaarheid, toekomstgerichtheid, innovatieve waarde, klimaatimpact en wendbaarheid. Meer nieuws hierover zal volgen in de loop van 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.