Eerste stap naar onbemand varen in haven Antwerpen

Tuimelaar - onbemand varen

Het Havenbedrijf Antwerpen heeft voor de eerste keer een test uitgevoerd met onbemand varen. Gisteren werd de ‘Tuimelaar’, een multifunctioneel inzetbaar vaartuig van het Havenbedrijf dat werd uitgerust met de nodige apparatuur, gedemonstreerd en getest. Onbemand varen biedt nieuwe kansen aan de binnenvaart en kan in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan de modal shift. Dit is een van de vele initatieven die het Havenbedrijf neemt in het kader van digitale innovatie en bevestigt haar rol als initiator en facilitator van innoverende initiatieven.

Digitale transformatie sleutel voor ‘haven van de toekomst’

In het kader van een seminarie georganiseerd door het Havenbedrijf Antwerpen en Antwerp.SRL, netwerkorganisatie van UAntwerpen en Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, werd gisteren samen met betrokken stakeholders stilgestaan bij het belang van digitale transformatie en oplossingen.

Erwin Verstraelen, Chief Digital, Information & Innovation Officer van het Havenbedrijf Antwerpen: “Als haven van Antwerpen en wereldspeler is het voor ons essentieel om een leidende rol te spelen op het gebied van digitale innovatie. Dankzij IoT en verwante toegepaste technologie gaan we de haven, haar bedrijven en haar werknemers naar de economie van morgen leiden. Onze initiatieven zoals het dataplatform NxtPort, blockchaintoepassingen en deze eerste test met onbemand varen zijn daarin maar de eerste stappen.”

Eerste test met onbemand varen in haven van Antwerpen

In het kader van deze digitale transformatie, biedt het Havenbedrijf Antwerpen kansen aan verschillende IoT bedrijven, die vooruitlopen op het ontwikkelen van toekomstige technologieën. Een daarvan is Seafar, een bedrijf dat technologie ontwikkelt voor het op afstand bedienen van automatische binnenvaartschepen. Om deze in de praktijk te kunnen testen, werd door het Havenbedrijf Antwerpen een vaartuig ter beschikking gesteld als testplatform voor deze technologie. Dit vaartuig, de ‘Tuimelaar’, werd gisteren in première getest in de haven.

Erwin Verstraelen: “Dit is voor ons een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van onbemand varen en de uitbouw van de haven van Antwerpen als innovatieplatform. Dit bevestigt ook het belang van onze rol als ‘community builder’, om nauwer samen te werken met andere partijen en samen tot concrete oplossingen te komen om op koers te blijven voor de ontwikkeling van de haven van de toekomst.”

Onbemand varen, een essentiële innovatie voor de binnenvaart

Een groeiende economie vereist een efficiënte transportmodus. De vraag naar binnenvaart groeit, zeker in het kader van de modal shift. Onbemand varen zou de aantrekkelijkheid van de binnenvaart als vervoersmodus kunnen verhogen en daarmee een breed scala aan nieuwe kansen in de kleine vrachtvaart kunnen creëren.

Erwin Verstraelen: “ Rivieren en kanalen bieden een natuurlijke snelweg voor transport. Om het volledige potentieel van ons waterwegennet te benutten en binnenvaart nog aantrekkelijker en concurrentiëler te maken, moet innovatie worden versneld. Zoals bijvoorbeeld door onbemand varen met geautomatiseerde schepen op kleine waterwegen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.