Egemin Automation mag brandveiligheid van nieuwe Liefenshoekspoortunnel automatiseren

Egemin Automation heeft de bestelling gekregen voor de automatisering van het GBRS-systeem (Gas en BRand Scenario) van de nieuwe Liefkenshoekspoortunnel. Egemin schakelde voor het project zijn Infra Automation divisie in. Van den Berg NV, onderdeel van het aannemingsbedrijf Heijmans is hoofdaannemer voor het project. ICTRA, een divisie van Infrabel, is de opdrachtgever. De nieuwe spoortunnel is bestemd voor het goederenvervoer in de haven van Antwerpen en verbindt de Antwerpse Linkeroever met de rest van de Antwerpse haven. De tunnel zit momenteel in afwerkingsfase en zal in het najaar van 2014 opgeleverd worden.

 

Automatisering van verschillende scenario’s

De bestelling omvat het visualiseren en aansturen van het GBRS-systeem in de tunnel. Het geheel zorgt voor een veilige en betrouwbare verwerking van alle detectiesystemen (gas, brand, intrusie, …) en stuurt een gepast bestrijdingsmiddel aan (ventilatie, blussing, CCTV, …). Egemin staat in voor de communicatie met al die subtechnieken én het gebouwbeheersyteem, én het implementeren van een scenariomatrix. Egemin automatiseert en certificeert die scenario’s in een redundante, beveiligde omgeving. De automatiseringstechnologie is gebaseerd op een PLC-visualisatiesysteem op SCADA-niveau. Dat zijn programmeerbare sturingen die de meet- en regelsignalen in de tunnel verzamelen, doorsturen, verwerken en visualiseren.

 

Hoog veiligheidsniveau

“De installatie gebeurt in een veertien kilometer lang traject met twee tunnels van circa twee en zes kilometer lang en is cruciaal voor de veiligheid van de gebruikers”, zegt Marc Bocxstael, Division Manager Infra bij Egemin. “Onze Infra Automation divisie heeft reeds verschillende visualisatieprojecten succesvol afgewerkt en heeft ervaring met projecten waar het veiligheidsniveau SIL2 (Safety Integrity Level) geldt.” Dat is een maat voor de functionele veiligheid van de instrumentele beveiliging. Ook de rook- en warmteafvoer worden geregeld volgens deze gecertificeerde oplossing.

 

Egemin Automation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.