Europese subsidie voor walstroom op cruiseterminal Zeebrugge

Europese subsidie voor walstroom op cruiseterminal Zeebrugge

Port of Antwerp-Bruges ontvangt een Europese subsidie van 3,2 miljoen euro voor een walstroominstallatie voor cruiseschepen in Zeebrugge. Vanaf 2026 zullen cruiseschepen groene elektriciteit kunnen afnemen als ze aangemeerd liggen. Dat is vier jaar voor dit in heel Europa verplicht wordt.

Port of Antwerp-Bruges heeft de ambitie om de energietransitie in de maritieme sector te versnellen. ​ De cruiseterminal aan de Zweedse Kaai in Zeebrugge wordt (als enige terminal) door het Havenbedrijf zelf uitgebaat en is dus een ideale plek om die ambitie in daden om te zetten.

De plannen om hier een walstroominstallatie te bouwen, passen binnen de projectoproep van het EU-programma Alternative Fuels Infrastucture (AFIF) van de Connecting Europe Facility. Het Havenbedrijf diende het project in en vandaag maakte de EU bekend dat er voor de walstroominstallatie 3,2 miljoen euro aan subsidies wordt toegekend.

Cruiseschepen verbruiken veel energie terwijl ze aan de kade liggen. Dankzij de walstroominstallatie zullen cruiseschepen die in Zeebrugge aanmeren de mogelijkheid hebben om over te schakelen op groene elektriciteit vanop het hoogspanningsnet. Hierdoor hoeven ze zelf geen elektriciteit op te wekken met dieselgeneratoren. Dit betekent dat er geen emissies meer zijn en ook dat het geluid van de draaiende generatoren wegvalt. De impact op het milieu, het klimaat en de omgeving vermindert op deze manier zeer sterk.

Intussen loopt de procedure om een partner aan te stellen die de walstroominstallatie zal bouwen, onderhouden en uitbaten. De gesprekken daarover zitten in de laatste rechte lijn.

Dirk De fauw, ondervoorzitter van de Raad van Bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “Met de walstroominstallatie van Port of Antwerp-Bruges op onze cruiseterminal zal de impact van cruiseschepen op onze omgeving zeer sterk dalen. We lopen hiermee vooruit op de Europese regelgeving. Deze subsidie is een erkenning van de inspanningen van Port of Antwerp-Bruges om de energietransitie in de maritieme sector te versnellen. We nemen hier het voortouw met een walstroominstallatie op onze enige eigen terminal.”

Rob Smeets, Chief Operations Officer, Port of Antwerp-Bruges: “Port of Antwerp-Bruges doet grote inspanningen om de energietransitie in de maritieme sector te versnellen. Deze walstroominstallatie is zeker niet onze eerste stap hierin. Zo zijn in onze haven ook duurzamere brandstoffen zoals methanol en LNG beschikbaar voor schepen die daarop kunnen varen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.