FEBETRA ontgoocheld over akkoord Eurovignetrichtlijn

Gisteren hebben de Europese transportministers een akkoord bereikt over de herziening van de zogenaamde eurovignetrichtlijn. Deze richtlijn zal de lidstaten toelaten niet alleen de kosten voor het gebruik van de infrastructuur aan te rekenen, maar ook om de door vrachtwagens veroorzaakte externe kosten door te rekenen. Voorbeelden van dergelijke kosten zijn luchtverontreiniging en lawaaihinder. De richtlijn laat lidstaten ook toe om kosten veroorzaakt door congestie aan te rekenen.

FEBETRA ondersteunt de stelling ‘de gebruiker/vervuiler betaalt’, maar Europa richt hier enkel zijn pijlen op het vrachtvervoer. De andere modi, die ook mee vervuilen, worden buiten schot gelaten.

Het akkoord bevat ook geen verplichting voor de lidstaten om de inkomsten voor de infrastructuur te gebruiken, dus de kans bestaat dat deze niet gebruikt worden voor de uitbreidingen en maatregelen om de externe kosten te beperken.

Het algemene doel van de richtlijn is het verbeteren van de efficiëntie en de milieuprestaties van het vrachtvervoer. Volgens FEBETRA vergeet Europa dat de vele reglementeringen er vaak beletten dat de vervoerder zijn transporten op de meest doeltreffende en milieuvriendelijke manier kan organiseren.

Bron: FEBETRA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.