Focus enkel op transport niet langer voldoende in verzadigde voertuiglogistiek sector

Focus enkel op transport niet langer voldoende in verzadigde  voertuiglogistiek sector

HödlmayrLogistics Belgium behoort met een marktaandeel van 43 procent tot de belangrijkste autotransporteurs van ons land.  Vorig jaar kende het Oostenrijkse familiebedrijf in België een omzet van circa 35 miljoen euro, ondanks de moeilijke marktsituatie en de snoeiharde concurrentie. “Als we ons enkel zouden toeleggen op voertuiglogistiek, is deze positie niet langer houdbaar. Diversificatie is dus nodig”, aldus Michael Geschke, manager van HödlmayrLogistics België.

Welke stappen moeten transportfirma’s ondernemen om te diversifiëren?

Michael Geschke:  “De markt van voertuiglogistiek- onze core business – is volledig verzadigd. Vele transportbedrijven beamen dat er nauwelijks nog winst valt te halen uit enkel en alleen maar transport. Bovendien krijgen we steeds meer te kampen met toenemende onkosten, zoals de kilometer- en tolheffingen en personeelskosten.  Daarnaast verwachten onze klanten dat hun auto’s zo ecologisch mogelijk getransporteerd worden.Daarom investeren we steeds meer in nieuwe vrachtwagens uitgerust met zuinigere Euro6-motoren. En dat vergt opnieuw extra investeringen. Maar als we deze beslissing niet zouden nemen, betekent die sowieso dat we klanten zouden verliezen.”

Maar ook een deel van onze transporten gebeurt ondertussen per spoor. Hiervoor hebben we een eigen spoornetwerk aangelegd zodat honderden wagens per week met de trein kunnen toekomen en vertrekken in onze vestiging in Tongeren. Zo besparen we bovendien heel wat vrachtwagenritten en past dit in onze “Go Green-aanpak om onze CO2-uitstoot continu te verminderen.”

Een van de laatste nieuwe stappen die we hebben ondernomen om ons te diversifiëren, is het toevoegen van services. “Begin 2016 zijn gestart met het aanbieden van extra diensten op het gebied van pre-delivery, voertuig-processing en fleet management. Met de combinatie van onze transportactiviteiten, technische werkzaamheden en zaken zoals voertuigreiniging bieden we aantrekkelijke all-in-concepten en daarmee een meerwaarde”, aldus Geschke. Op deze manier trekken we niet alleen nieuwe klanten aan maar tonen ook leasebedrijven en autoverhuurders hun interesse.”


HödlmayrLogistics Belgium is met ongeveer 184 medewerkers één van de grootste werkgevers in de voertuiglogistiek in België. Het bedrijf heeft 5.700 parkeerplaatsen – en een opslagcapaciteit van 142.000 m2. De helft van de parkeerplaatsen zijn overdekt met zonnepanelen. Klanten hebben zo de zekerheid dat hun wagens worden beschermd tegen slechte weersomstandigheden en tegelijkertijd voorziet het bedrijf 1.200 huishoudens in Tongeren van groene stroom.

Interview met Michael Geschke, manager van HödlmayrLogistics België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.