Grond vinden voor semi-industrieel en logistiek vastgoed is een grote uitdaging

Grond vinden voor semi-industrieel en logistiek vastgoed is een grote uitdaging

Semi-industrieel en logistiek vastgoed in Vlaanderen is een vaste waarde in het commercieel vastgoed. Vlaanderen blijft het zwaartepunt in de sector met meer dan driekwart van de transacties in België in de laatste vijf jaar. In de voorbije 5 jaar (2014-2018) registreerde JLL in totaal 7,1 miljoen m² industriële transacties in Vlaanderen, gemiddeld 1,4 miljoen m² per jaar.

Projecten op maat vertegenwoordigen meer dan 60% van de logistieke transacties in Vlaanderen in de laatste vijf jaar. Alleen al in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen tekenden bedrijven in diezelfde periode voor meer dan 500.000 m² opnamevolume in nieuwe logistieke gebouwen. Recent tekende Barry Callebaut voor 60.000 m² logistieke distributieruimte op maat in Lokeren, voor rekening van PreZero (Fost Plus) wordt een industrieel pand van 27.000 m² op maat gebouwd in Evergem en Lidl breidt zijn distributiecentrum in Wevelgem uit met 16.000 m². In Lummen zal Montea op een multimodaal ontsloten site nabij het Albertkanaal en dichtbij de autosnelwegen E313 en E314 een fossielvrij distributiecentrum van 30.000 m² opleveren.

Vermits de vraag van gebruikers en vooral van grote logistieke spelers vooral uitgaat naar nieuwe projecten die volledig op maat opgericht worden, is grond vinden een belangrijke vereiste. Gronden voor industrieel gebruik worden echter schaars, wat opwaartse druk zet op de grondprijzen. Speculatieve ontwikkelingen blijven eerder uitzonderlijk en het onmiddellijk beschikbare aanbod aan nieuwe state-of-the-art industriële en logistieke gebouwen ligt in Vlaanderen zeer laag. Ook de leegstand in bestaande gebouwen is gedaald,naar een geschatte 3,5% globaal genomen, in vergelijking met 4,5% op Europees niveau, ook al een historisch laagterecord. Grondprijzen voor eindgebruikers zijn dan ook gestegen in de laatste 12 maanden. De ‘prime’ grondprijs, die voor de beste stukken grond op de beste liggingen, varieert nu van €165 tot €225 per m² in de provincie Antwerpenen van €70 tot €130 per m² in Limburg.Om snel nieuwe projecten te kunnen realiseren, is er nood aan grondreserve bij ontwikkelaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.