Haven Antwerpen krijgt ESPO Award 2013 Erfgoed

De haven van Antwerpen werd gisterenavond in het Brusselse stadhuis bekroond met de ESPO Award 2013. De Award werd overhandigd door Siim Kallas, de vicepresident van de Europese Commissie en Commissaris voor Transport. Chief Operations Officer Christiaan De Block nam de Award namens het Havenbedrijf in ontvangst.

Voor deze vijfde editie van de Award werd als thema ‘Erfgoed’ gekozen. Aan de deelnemende havenautoriteiten werd gevraagd hun verwezenlijkingen en inspanningen op het vlak van erfgoed en meer specifiek havenerfgoed, te presenteren. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen diende zijn kandidatuur in onder de vorm van een brochure, ‘Erfgoed: het kruimelpad tussen stad en haven.’

Centraal daarbij staat het Eilandje, ooit de bakermat van de moderne haven, nu gelegen tussen stad en haven en sinds een aantal jaren aan een complete heropleving bezig. De combinatie van stadsrenovatie, nieuwe cultuurinstellingen en havenerfgoed in een hedendaagse aankleding maakt het Eilandje tot de vitale link tussen stad en haven. Het Havenbedrijf heeft dan ook in verschillende stedelijke projecten geïnvesteerd om het maatschappelijk draagvlak van de haven te versterken. De meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden zijn het founderschap van het Museum Aan de Stroom (MAS), het MAS Havenpaviljoen dat de moderne haven in de stad brengt, de oude varende werktuigen in het museumdok, de unieke collectie havenkranen die mee het stadszicht bepalen aan de Schelde, het toekomstige Havenhuis,… Hiermee ondersteunt het Havenbedrijf volop het stedelijk beleid.

Al deze projecten zijn evenzovele voorbeelden van de doelstellingen die de European Sea Ports Organisation nastreeft. De ESPO Award werd voor het eerst uitgereikt in 2009 om innovatieve projecten van Europese havenautoriteiten te bekronen die de sociale integratie en het maatschappelijk draagvlak van havens bevorderen. Met de jaarlijkse award wil ESPO de duurzame ontwikkeling van Europese havens en steden bevorderen.

Op de short list waren naast Antwerpen ook de havens van Cartagena, Dover, Livorno en Oslo genomineerd.

Bij de kandidatuurstelling werd vertrokken van een luchtfoto die visualiseert waarvoor het Eilandje staat en de rol van het havenerfgoed daarin. Men kan er letterlijk een pad volgen, van de ene ‘erfgoedplaats’ naar de andere, als een kruimelpad door de wijk. De kandidatuursbrochure kunt u bekijken door volgende link aan te klikken http://www.havenvanantwerpen.be/transfer/file.php?fn=MnU78YKxJ6dm30R-POA-1138_Espo%20Award%202013Final.pdf of aanvragen via [email protected].be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.