Haven Antwerpen gaat sterker werken op India

Port of Antwerp International (PAI), de internationale consulting- en investeringsdochter van de Antwerpse haven, en APEC, het maritieme trainings- en opleidingscentrum, voeren hun activiteiten in India sterk op. Recent werd, onder impuls van het Indische Ministry of Shipping, een akkoord getekend met de Indian Ports Association dat PAI de opdracht geeft om de belangrijkste Indische havens, de zogenaamde major ports, gezamenlijk te auditen en een gemeenschappelijk optimalisatietraject te ontwikkelen. In het kader van de uitvoering van deze opdracht zijn er momenteel twee teams van PAI in India om de havens van Kandla en Paradip te screenen.

APEC en het Indische Ministry of Shipping beslisten begin dit jaar om, samen met Jawaharal Nehru Port Trust –de grootste containerhaven in India- een gemeenschappelijk opleidingscentrum op te richten dat wordt geschoeid op de leest van APEC. Het Antwerpse trainingscentrum zal daarbij instaan voor het programmamanagement en de inhoudelijke uitwerking van de cursussen.

De versterkte rol van de haven van Antwerpen op het Indische subcontinent is het resultaat van een jarenlange, volgehouden aanwezigheid, die zich onder meer vertaalt in een voltijdse havenvertegenwoordiging in Mumbai. Ook de strategische alliantie die in 2012 met Essar Ports Limited werd afgesloten, heeft bijgedragen tot een versterking van de positie van Antwerpen in India. Dankzij dit partnership werden immers deuren op administratief en politiek niveau geopend, die voor waardevolle contacten met een sterk commercieel potentieel hebben gezorgd.

Om de uitbreiding van de activiteiten van PAI in India verder te faciliteren hebben Port of Antwerp International (PAI), dochteronderneming van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, en Essar Ports Limited gezamenlijk beslist om deze exclusieve strategische samenwerking te beëindigen. De bestaande engagementen die in het kader van de alliantie werden afgesloten, zullen worden verder gezet, zo benadrukken beide partijen. Aangezien de closing van de alliantie nog niet finaal is, zal er pas in een later stadium verdere commentaar bij deze beslissing gegeven worden.

Persbericht: Port of Antwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.