Organisaties Transport en Logistiek plannen actie tegen kilometerheffing

Drie representatieve organisaties Transport en Logistiek hebben beslist om hun leden op te roepen om op 18 juni aanstaande te betogen in de straten van Brussel.  Deze gemeenschappelijke beslissing volgt op de beslissing van de Vlaamse regering om de weg in te slaan van een volgens heen slecht bestudeerde en zeer dure kilometerheffing.

Op basis van de tarieven die de Regering voorlegt aan het Vlaams parlement, hebben TLV, UPTR en FEBETRA berekend dat een vrachtwagen die gemiddeld 80.000 km/jaar rijdt op autosnelwegen 10.240 € kilometerheffing zal betalen in de plaats van 1.250 € voor het huidig eurovignet. Bovendien zal diezelfde vrachtwagen nog steeds over een eurovignet moeten beschikken indien hij ook in Nederland en/of Luxemburg rijdt!

Met de actie willen de drie organisaties de burger te sensibiliseren over de desastreuse economische impact die een dergelijke blinde taxatie zal hebben op een sector die reeds zwaar te lijden heeft onder de crisis. Daarnaast willen ze ook de Vlaamse parlementsleden en hun partijen wijzen op een aantal punten.

Allereerst heeft de sector al flink te leiden gehad onder het voorbarig openstellen van de Europese transportmarkt voor de Oostbloklanden. Door deze kilometerheffing zal de concurrentiepositie van onze transportbedrijven nog slechter worden. Er werd geen rekening gehouden met de eisen van de sector en de maatregelen hebben geen enkel positief gevolg voor de Belgische transportbedrijven. De invloed van de maatregelen op de mobiliteit van de verschillende weggebruikers is ook te verwaarlozen omdat ze slechts van toepassing zijn op een heel klein deel van het voertuigenpark. Tenslotte zullen vervoerders niet anders kunnen dan deze kilometerheffing door te rekenen aan de eindklant. Volgens hun berekening komt dit uit op een prijsstijging van 6,7 tot 7,5 procent.

UPTR, FEBETRA en TLV vragen aan de Vlaamse regering om de kilometerheffing te herzien en de tijd te nemen om met de Federale regering rond de tafel de zitten zodat de Belgische voerders met gelijke wapens tegenover hun buitenlandse concurrenten staan. Ze vragen ook aan de Brusselse en Waalse regering om vooral niet het voorbeeld van Vlaanderen te volgen.

Bron: Persmededeling FEBETRA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.