Haven van Antwerpen gaat strijd aan met cybercriminelen

De Antwerpse havengemeenschap zal nog voor het einde van het jaar een task force oprichten die de haven beter moet wapenen tegen cybercriminaliteit. Concrete aanleiding voor het initiatief zijn de recente computerinbraken waardoor containers op een zogenaamd legale manier op terminals in de haven werden afgehaald. Het internet wordt immers steeds vaker gebruikt door de georganiseerde misdaad. “Het wordt dan ook geen gemakkelijke strijd”, zegt John Kerkhof, namens Antwerp Port Community System (APCS). “Binnen de task force willen we vooral rond preventie werken, door best practices te delen en te leren van elkaars beleid”, aldus Kerkhof. Naast havenbedrijven, zal ook de CERT (federal cyber emergency team, red) deel uitmaken van de task force.

Technologie

APCS werd enkele jaren geleden opgericht om de IT-functionaliteiten die door havenbedrijven werden ontwikkeld, helder in kaart te brengen. Die toepassingen die voor de hele havengemeenschap relevant kunnen zijn, worden door APCS voor iedereen beschikbaar gemaakt. Zo lanceerde rederij MSC enkele maanden geleden een nieuw container release systeem waarmee containers in de haven op een veiligere manier kunnen worden opgehaald. Gebruikers moeten inloggen op een beveiligde portaalwebsite, waarbij ze zichzelf moeten identificeren om toegang te krijgen tot de informatie over het ophalen van de container. Deze technologie wordt ondertussen, dankzij APCS, op een haven breed niveau aangeboden. “Het grote voordeel aan deze toepassing is dat de cruciale informatie die nodig is om een container op te halen, nu pas in een laatste fase wordt aangemaakt. Daarvoor dook die informatie eerder in de keten op, waardoor meerdere personen er toegang tot hadden, wat de kans op malafide praktijken vergrootte”, zegt Karel Vanderheyden namens Avantida, de IT-partner die de technologie mee ontwikkelde.

Attitude

Maar er is meer dan technologie alleen. Ook de attitude van de havengebruikers moet aangescherpt worden. “De beste antivirus is de gebruiker zelf. Technologie alleen zal niet volstaan om het criminele organisaties moeilijk te maken”, stipt John Kerkhof nog aan. “We moeten beseffen welk verschil we al kunnen maken door alert te zijn in onze online omgeving. Cyber security is de verantwoordelijkheid van elke IT-gebruiker.”

Realiteit

Onlangs werd bekend dat de haven van Antwerpen al eens slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit. Toen bleek dat drugshandelaars de IT systemen misbruikten om containers voor hun drugs te traceren en te stelen. Lees het artikel: Internationale havens worden gehacked door drugshandelaars.

 

www.portofantwerp.com/apcs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.