Hoe de geschikte elektrische transpallet of stapelaar kiezen?

Hoe de geschikte elektrische transpallet of stapelaar kiezen?

Er zijn heel wat verschillende typen elektrische transpalletten en stapelaars op de markt. Geen wonder dat het soms moeilijk is de bomen door het bos te zien. Welke elektrische transpalletten of stapelaars zijn het meest geschikt voor welke toepassing?

Ameise versus Jungheinrich
Jungheinrich is een grote speler op de Belgische markt wat betreft intralogistieke oplossingen. Het bedrijf biedt twee merken elektrische transpalletten en stapelaars aan: Jungheinrich én Ameise. Het merk Ameise is één van de huismerken van de webshop van Jungheinrich – Jungheinrich PROFISHOP – en werd opgericht in 1948 door de founder van Jungheinrich, meer bepaald dr. Friedrich Jungheinrich.

Het productgamma van beide merken omvat zowel elektrische transpalletten als stapelaars van Duitse makelij die lasten verplaatsen en/of heffen. Waar zit dan precies het verschil? Het verschil zit hoofdzakelijk in de toepassing waarvoor de trucks worden ingezet.

Ameise: ideale keuze bij lagere gebruiksintensiteit

Het zijn niet noodzakelijk alleen kleine zelfstandigen die kiezen voor een elektrische transpallet of stapelaar van Ameise. Ook KMO’s, die het werk van hun medewerkers willen verlichten, opteren bij occasioneel gebruik voor Ameise. Dienen er bijvoorbeeld dagelijks slechts een beperkt aantal palletten verplaatst of getild te worden, dan is een Ameise truck een veilige keuze. Ook als ergonomisch alternatief voor een manuele handtranspallet verkiezen heel wat bedrijven een Ameise elektrische transpallet. De Ameise elektrische trucks zijn immers budgetvriendelijk en vormen tegelijkertijd een interessante investering die het comfort en de ergonomie van de gebruikers verbetert.

Niets dan voordelen met lithium-ion batterijen

De elektrische transpalletten en stapelaars van Ameise zijn uitgerust met een compacte en lichte lithium-ion batterij. Dit maakt dat deze trucks kort en wendbaar zijn en zodoende eenvoudig te manoeuvreren in kleine ruimten. De lithium-ion batterijen zijn bovendien onderhoudsvrij en makkelijk te laden. Ook ontsnappen er tijdens het laden geen gassen (waterstof). Zodoende is het niet noodzakelijk de batterijen in geventileerde ruimten te laden.

Jungheinrich bij regelmatig of intensief gebruik

Wanneer de truck gedurende meer dan enkele uren gebruikt dient te worden of palletten over een grotere afstand vervoerd moeten worden, dan neemt de gebruiksintensiteit toe. In dat geval volstaan de prestaties van de Ameise trucks niet meer en vormt Jungheinrich de beste keuze. Bij de trucks van Jungheinrich hoeven er immers geen toegevingen gedaan te worden wat betreft efficiëntie en gebruiksgemak. De trucks zijn eenvoudig te manoeuvreren en staan garant voor maximale prestaties. Bovendien verzekeren de trucks een stabiel transport bij ongelijke ondergronden of bij hellingen, alsook bij het lossen van vrachtwagens. De Jungheinrich elektrische transpalletten en stapelaars zijn dan ook uitermate geschikt voor de zwaarste en meest intensieve toepassingen.

Tal van varianten, opties en features beschikbaar

Quasi alle Jungheinrich trucks zijn verkrijgbaar met loodzuur of lithium-ion batterij. Op heden worden de meeste Jungheinrich trucks nog uitgerust met een loodzuur batterij. Voordelen hiervan zijn dat de trucks voordeliger zijn in aankoop dan hun lithium-ion tegenhangers en dat ze geschikt zijn voor gebruik bij zowel lichte als zware toepassingen. Lithium-ion is echter de meest duurzame energiebron. Deze batterijen onderscheiden zich door onder meer kortere laadtijden, de mogelijkheid tot tussentijds laden, een onderhoudsvrije werking en een langere levensduur. Daarenboven zijn deze batterijen tot 20% efficiënter in energieverbruik.

Bij aankoop van een elektrische transpallet of stapelaar van Jungheinrich kan gekozen worden uit een lange lijst van andere uitrustingsopties en prestatiefeatures. Bijvoorbeeld een geïntegreerde lader, een kruipgangschakelaar, tractiehulpmiddelen, … Dit laat Jungheinrich toe in te spelen op de behoeften van elke klant en zo het meest geschikte toestel aan te bieden.

Meer info over de transpalletten en stapelaars van Jungheinrich

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.