Intelligente app om proactief bevoorrading te voorspellen en plannen

Intelligente app om proactief bevoorrading te voorspellen en plannen

De complexe supply chains van vandaag vragen om een zo goed mogelijke planning en voorspelling van vraag, capaciteit en onverwachte gebeurtenissen. In het project AI4Cast gaat VIL, in samenwerking met Sirris, HOWest, en acht bedrijven, aan de slag om een app ontwikkelen op basis van artificiële intelligentie die een ketenbrede, real-time en proactieve voorspelling en planning mogelijk maakt.

Artificiële Intelligentie maakt al een tijd zijn opmars in de bedrijfswereld. Ook in de logistieke sector is de technologie niet meer weg te denken. Denk maar aan robotica, smart warehouses en autonome voertuigen. Deze nieuwe technologie blijkt ook veelbelovend voor het voorspellen en plannen van de supply chains.

Supply chains worden almaar complexer, terwijl ‘just in time’ vandaag de norm is geworden. Onverwachte gebeurtenissen zorgen dan ook voor significante problemen bij meerdere bedrijven die betrokken zijn doorheen de logistieke keten.

Een ketenbrede aanpak

Daarom kiest VIL in dit project voor een ketenbrede aanpak. Nu blijft een dergelijke planning meestal beperkt tot de eigen onderneming of een directe dienstverlener en wordt het probleem doorgeschoven naar de volgende schakel(s) in de keten. Logistieke dienstverleners zijn bijgevolg weinig flexibel en kunnen niet altijd anticiperen op eventuele problemen. Zo ontstaan er kosten voor extra transport, overwerk, interimarbeid of huur van materiaal of ruimte. Alle betrokken bedrijven en de consument hebben daarom baat bij een ketenbrede, real-time en proactieve supply chain voorspelling & planning.

AI applicatie analyseert en deelt data

Samen met partners HOWest en Sirris wil VIL nagaan hoe de inzet van Artificiële Intelligentie kan bijdragen aan het delen en analyseren van data. Tijdens het project zal een AI gebaseerde software applicatie ontwikkeld worden. Een quick scan-tool zal bedrijven helpen bij het maken van de juiste technologie- en toepassingskeuze voor hun specifieke situatie.

Trafuco, één van de deelnemende bedrijven is alvast enthousiast over het project: “Onze klanten verwachten een snelle en efficiënte dienstverlening, dit laat niet veel ruimte voor onverwachte incidenten in de supply chain. Dankzij Artificiële Intelligentie hopen wij zo onze flexibiliteit en efficiëntie te verhogen. Indien wij proactief zo goed mogelijk kunnen anticiperen op toekomstige of onverwachte schommelingen in de vraag of andere problemen, kunnen wij onze klanten des te beter ten dienst staan”, aldus Marc Van den Broeck, zaakvoerder bij Trafuco.

Projectdeelnemers

Atlas Copco, Colruyt, Eutraco, Globis, H.Essers, Rotom, Trafuco en Unilin.
Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.