Internationale havens worden gehacked door drugshandelaars

In een bericht meldt het Nieuwsblad dat drugsbendes massaal hackers inschakelen om veiligheidssystemen of websites van internationale havens te kraken. Rob Wainwright van Europol geeft aan dat ze dit doen om de beweging van containers te volgen in de havens en de goederen overal te kunnen volgen. Zo wordt het makkelijker om containers te kiezen om drugs te smokkelen en altijd te weten waar de drugs zijn.

Interpol noemt de cyberaanvallen zelfs een nieuw businessmodel. De drugshandel informatiseert en er zal zelfs een freelance markt ontstaan waar hackers op bestelling cyberaanvallen uitvoeren. Politie moet daarom flink bijbenen met deze nieuwe technieken en het misbruik van het internet.

De haven van Antwerpen werd al zeker één keer slachtoffer van een grote cyberaanval. Gedurende twee jaar konden Nederlandse drugshandelaars toen hun cocaïne en heroïne volgen. Ze schakelden ook de beveiligingssystemen ter plaatse uit en konden hele containers in de haven laten verdwijnen. Door de acties die er toen uit voortvloeiden, konden grote hoeveelheden drugs, maar ook hacking apparatuur in beslag genomen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.