Kick-off VIL project rond GPRS monitoring van luchtvracht

Kick-off VIL project rond GPRS monitoring van luchtvracht

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw heeft de kick-off gegeven van een nieuw project: ‘GPRS-monitoring van luchtvracht’. Samen met elf bedrijven wil het VIL GPRS-monitoring integreren in operationele luchtvrachtketens om de condities en locaties van temperatuurgevoelige en hoogwaardige luchtvracht op te volgen.

Voor hoogwaardige of conditiegevoelige goederen (bv. farmaceutische of elektronicaproducten) is het noodzakelijk dat de opslagcondities en locatie strikt worden opgevolgd. Het VIL testte in 2011 al samen met zeven bedrijven de technische haalbaarheid van verschillende innovatieve, draadloze technologieën voor realtime opvolging van deze goederen. Op vraag van de farmasector start het VIL nu een vervolgproject op, specifiek toegespitst op luchtvracht.

De huidige temperatuurloggers geven pas informatie na de feiten waardoor men niet kan ingrijpen of bijsturen indien bijvoorbeeld goederen te lang in de koude of warmte op het tarmac blijven staan. Het VIL wil samen met de deelnemende bedrijven uittesten of het mogelijk is om realtime de verschillende luchtvrachtprocessen op te volgen met infrastructuuronafhankelijke GPRS (General Packet Radio Service)-technologie.

Het project heeft een doorlooptijd van 12 maanden en focust op het transparanter maken van de luchtvrachtprocessen binnen Brussels Airport. “Hiervoor zullen praktische testen worden opgezet enerzijds binnen de luchthaven van Brussels Airport en anderzijds over de gehele keten”, verduidelijkt Luc Pleysier, program manager van het VIL. “Standaard GPRS-toestellen zijn echter niet toegestaan voor luchtvaart. Een belangrijk aspect bij het opzetten van een complete test lane wordt het faciliteren van operationele goedkeuring voor het gebruik van aangepaste GPRS-toestellen aan boord van een vliegtuig”.

Indien de demonstratie lukt is dit een primeur voor Europa. Zo kan Brussels Airport zich verder profileren als koude-keten en high value hub bij uitstek.

De deelnemende bedrijven aan het project zijn: Aviapartner, Biobest, Brussels Airlines, Brussels Airport, Ceva Logistics, DHL, Flightcare, Owens Corning, Scania, Sentipharm en WFS.

Bron: VIL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.