KVG-Trans vergroot transparantie met trailer tracking oplossing van Trimble

KVG-Trans

KVG-Trans, de tankcontainertransport van en naar de haven van Antwerpen, heeft zijn tachtig trailers uitgerust met Trailer4U van Trimble Transport & Logistics. Door deze telematica-oplossing heeft het transportbedrijf uit Antwerpen beter zicht op de exacte positie van elke trailer. Zoeken naar het juiste chassis voor een tankcontainer, flexitank, boxcontainer of reefer is niet meer nodig. Directeur Kurt van Gijsel: “Als de vloot met trailers groeit, wordt een tracking- en tracingsysteem zoals Trailer4U onmisbaar.” 

Een toenemend probleem was het terugvinden van de uiteenlopende chassis. Ze worden afgekoppeld op het eigen terrein van KVG-Trans, maar ook elders in de haven of bij vestigingen van klanten. “Niet elke chauffeur rapporteert even zorgvuldig waar een chassis is neergezet. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat een chauffeur aan chassis X wordt gekoppeld, maar met chassis Y op pad gaat. Als de administratie niet meer klopt, wordt het lastig om te achterhalen welk chassis waar staat. Dat leidde tot veel mailen en bellen met klanten, chauffeurs en charters. Met Trailer4U is dat verleden tijd”, vertelt Bisselink. 

Sneller en eenvoudiger plannen

Trailer4U is het telematicasysteem van Trimble Transport & Logistics voor trailers. Het systeem bestaat uit een modem die eenvoudig en snel op elke trailer kan worden gemonteerd. De modem verstuurt eenmaal per dag de geografische coördinatie van de stilstaande trailers. Zodra een trailer in beweging wordt gebracht, verstuurt de modem eveneens een signaal. Vervolgens kan de route van de trailer nauwgezet worden gevolgd. “Onze planners weten nu precies waar welk chassis staat, maar ook met welk chassis een chauffeur op pad is. Ze weten welke tankcontainers, flexitanks, boxcontainers of reefers op dat chassis passen en kunnen dus sneller en eenvoudiger vervolgopdrachten inplannen”, vertelt Bisselink. Directeur Kurt van Gijsel valt hem bij. “Als de vloot met trailers groeit, wordt een tracking- en tracingssysteem zoals Trailer4U onmisbaar.”

Veiligheid ten gunste van de verzekering

Veiligheid is een andere belangrijke reden voor de investering in Trailer4U. KVG-Trans is gecertificeerd voor het vervoer van alle gevaarlijke stoffen, van klasse 1 tot en met 9. Daaronder bevinden zich uiterst explosiegevoelige en brandbare stoffen. KVG-Trans wil ten koste van alles voorkomen dat een tankcontainer met dergelijke stoffen wordt gestolen en problemen veroorzaakt.

Alle chassis zijn voorzien van een “kingpinslot” die het stelen nagenoeg onmogelijk maken. Bisselink: “Met Trailer4U kunnen we een chassis inclusief container op de voet volgen, voor het uitzonderlijk geval hij toch gestolen is. Dat komt de veiligheid ten goede. Daarnaast is er ook minder onduidelijkheid naar de verzekering toe en een snellere opsporing.”

Compatibel met andere ICT-systemen

Over de keuze van het trailervolgsysteem hoefde Van Gijsel niet lang na te denken. KVG-Trans had alle trucks al voorzien van CarCube, de vast ingebouwde boordcomputer van Trimble. Daarnaast beschikt een aantal charters over de FleetXPS-app van Trimble, die op elke smartphone of tablet kan worden geïnstalleerd. “Trailer4U is compatibel met de systemen die we al hebben. Dat is de belangrijkste reden om opnieuw voor Trimble te kiezen”, antwoordt Van Gijsel, die wordt aangevuld door Bisselink. “Het grote voordeel is dat wij nu op één scherm in FleetCockpit zowel de trucks als de trailers kunnen volgen. Daarvoor hoeven we niet steeds te switchen tussen verschillende applicaties.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.