Lineas en PCC Intermodal verhogen hun gezamenlijke goederenvervoer per spoor tussen Polen en België

Lineas Intermodal

Lineas en PCC Intermodal verhogen de frequentie op hun regelmatige verbinding tussen België en Polen. Vanaf 1 februari rijdt de Poland Xpress vijf keer per week. De aansluiting zorgt voor 50% meer capaciteit voor conventionele ladingen en meer dan 600 TEU-containerruimte per week.

Lineas en PCC Intermodal begonnen hun samenwerking een jaar geleden, met drie open treinen per week van Antwerpen via Frankfurt Oder naar Poznan. Daar verspreiden de wagons zich over Polen en zetten de containers hun reis voort via het uitgebreide reguliere netwerk van PCC Intermodal. Terwijl PCC Intermodal dekking garandeert in de belangrijkste Poolse regio’s en bestemmingen in het Verre Oosten, biedt Lineas spooroplossingen naar de rest van Europa zoals Italië, Frankrijk en Spanje.

De Poland Xpress, gelanceerd in het begin van 2020, was meteen een succes. De treindiensten startten op net voor het uitbreken van de covid-19-pandemie en bleken een snel en betrouwbaar alternatief voor grenssluitingen, ernstige verkeersopstoppingen en congestie. In de loop van 2020 hebben meer dan 200 treinen goederen vervoerd tussen de landen. De voortdurende toename van de vraag zette de partners ertoe aan om het gebruik van het traject te verhogen van drie naar vijf retourritten per week, met ingang van 1 februari. Lineas en PCC Intermodal bieden 50% meer capaciteit voor conventionele wagons per trein en verhogen de containercapaciteit tot 600 TEU per week.

De Poland Xpress maakt deel uit van het Europese Green Xpress Network van Lineas en het reguliere spoorwegnetwerk van PCCI dat Nederland, Duitsland, Polen en België met elkaar verbindt. Goederen die uit het oosten komen via Polen kunnen in Antwerpen aansluiten op meer dan 20 belangrijke bestemmingen in Europa, en vice versa.

CEO van PCC Intermodal, Dariusz Stefański: “We hebben precies op het juiste moment regelmatige intermodale diensten tussen Polen en België gelanceerd, net wanneer de markt een betrouwbare oplossing nodig had. Het was behoorlijk riskant, vooral omdat niemand de covid-19-pandemie had verwacht en het moeilijk was te voorspellen wat er op de markt zou gebeuren. Het was voor iedereen van ons een grote test. Ik ben erg trots dat we het met vlag en wimpel hebben doorstaan en dat onze intermodale oplossingen goed werken in de markt. Om nog meer vracht van de weg naar het spoor te halen, verhogen we samen met Lineas de frequentie van spoorverbindingen van en naar Antwerpen. Met nieuwe sets van spoorplatforms, speciaal voorbereid voor deze verbinding, rijden we met een dagelijkse en regelmatige intermodale dienst op de Polen-België corridor.”

De helft van de volumes op de Poland Xpress werd tot voor kort over de weg vervoerd. De dienst is dus een goed voorbeeld van Lineas’ Modal Shift-ambitie. Olivier Deprez, Head of Network Management & Alliances bij Lineas: “Het succes van de Poland Xpress toont de grote bereidheid van onze klanten om hun goederen nog verder per spoor te vervoeren. Door de toegenomen frequentie van onze dienstverlening met PCC Intermodal stellen we bedrijven in staat om hun goederen vanuit heel Polen per spoor naar Europa te brengen en zo hun supply chain nog verder te optimaliseren. Daar kunnen we alleen maar blij om zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.