Lineas wil wekelijks 5.300 vrachtwagens uit de Oosterweel-files halen

Lineas wil wekelijks 5.300 vrachtwagens uit de Oosterweel-files halen

Om de impact van de Oosterweelwerken op de Belgische mobiliteit te verlichten, verdubbelt spoorvrachtoperator Lineas het aantal treinen in en uit Antwerpen. Deze verdubbeling betekent een stijging van 2.600 naar 5.300 vrachtwagens die wekelijks uit de file en op het spoor gezet kunnen worden.

Lineas verhoogt de capaciteit op de lijnen van Antwerpen naar La Louvière, Genk en Zeebrugge, en legt ook nieuwe verbindingen in naar Terneuzen en Gent. Deze ‘Oosterweel-treinen’ verbinden de Belgische steden met de belangrijkste kaaien op Linkeroever (1742 en 1700) en Rechteroever (869 en 913) via zijn Main Hub in Antwerpen, van waaruit treinen richting de rest van Europa vertrekken.

Sam Bruynseels, CCO van Lineas: “Onze klanten zoeken actief naar oplossingen om hun cargo uit de files te krijgen. Met deze treinen bieden wij hen de optie om hun lading al eerder op het spoor plaatsen. Zo willen we het vrachtverkeer tussen de haven en het Belgische en Europese binnenland optimaliseren en tegelijk de mobiliteit verbeteren.”

Tim Mertens, assistent logistieke processen van het Antwerpse chemiebedrijf Evonik, beaamt de nood aan vlotte transporten via andere modi: “Wij streven steeds naar de best mogelijke transportmix voor het vervoer van onze ladingen. Zo zijn we al sinds dag één trouwe partner voor de treinverbinding tussen Linker- en Rechteroever. Door het fileprobleem in Antwerpen kunnen we niet alleen meer (of niet altijd) op het wegverkeer rekenen voor tijdig en flexibel transport. Wij zijn dus vragende partij voor meer spooraanbod in en uit het Antwerpse.”

De treinen maken deel uit van het Green Xpress Network van Lineas. Dit Europese netwerk bestaat uit ‘open’ treinen die dagelijks en op regelmatige tijdstippen tussen grote logistieke hubs rijden. Vervoerders kunnen hun lading, al vanaf een enkele container, bij een terminal op de trein zetten en zo de files vermijden.

Met de verdubbeling kan Lineas vandaag 5.300 containers per week uit de Antwerpse files halen (t.o.v. 2.600 voordien) en de spooroperator plant nog verdere capaciteitsverhoging in de komende maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.