Logistics Capital Partners verhuurt helft Bilzen project aan SKF

Logistics Capital Partners - SKF - Bilzen Project

Logistics Capital Partners (LCP) kondigt de verhuur aan van de helft van zijn speculatief Bilzen-project op de Industriezone Genk-Zuid. De 22.877 m², fase 1 van het project, worden verhuurd aan SKF Logistics Services Belgium (SKF LSB) voor de strategische consolidatie van hun voorraden. Die zijn vandaag verdeeld over verschillende locaties.

De ontwikkeling van het Bilzen-project zit op schema met oplevering in januari 2023. De tweede unit van het project is nog beschikbaar voor verhuur en wordt ook dan opgeleverd.

Hoogwaardige magazijnruimte op maat, voor strategische consolidatie

Als logistieke tak van SKF, de Zweedse producent van lagers, afdichtingen en smeersystemen, beheert SKF Logistics Services Belgium het Europese Distributiecentrum (EDC) van de groep in Tongeren. Door diversifiëring en uitbreiding van het productgamma werd het DC in Tongeren op korte termijn te klein en moest SKF beroep doen op verschillende bijkomende voorraadruimtes verspreid in de regio. Voor de consolidatie van deze stock zocht SKF Logistics Services Belgium een hoogwaardige magazijnruimte op een strategische locatie in België.

In het Bilzen-project van Logistics Capital Partners vonden zij een oplossing die beantwoordt aan al hun behoeften. Van begin 2023 zal SKF Logistics Services Belgium zijn strategische stock consolideren in een 22.877 m², gloednieuw en duurzaam magazijn, nabij het Albertkanaal en met trimodale bereikbaarheid. Omdat het project nog in ontwikkeling is, kan Logistics Capital Partners de unit nog afwerken op maat van de specifieke noden van SKF.

Kim Stouten, General Manager van SKF Logistics Services Belgium: “We zijn bijzonder verheugd over deze samenwerking met Logistics Capital Partners. De beschikbaarheid van een hoogkwalitatief magazijn op korte termijn is van cruciaal belang om ons huidige EDC te versterken, ons personeel te ondersteunen en de logistieke diensten naar onze klanten te verzekeren. De bijkomende capaciteit stelt ons ook in staat om nieuwe assortimenten aan onze klanten aan te bieden en zo te blijven groeien.”

De 22.877 m² unit heeft een magazijnruimte van 20.570 m² en telt 21 docks. De vrije hoogte bedraagt 12,40 m. In de ruimte zijn een 1.865 m² mezzanine en een kantoorruimte van 442 m² voorzien. De unit wordt volgens de hoogste duurzaamheidseisen ontwikkeld met zeer hoge isolatie, LED-verlichting met licht- en bewegingssensoren, en verwarming en koeling met warmtepompen.

Kim Cornille, Asset & Development Manager Belgium bij Logistics Capital Partners, is ook erg trots op de samenwerking: “Van bij de start hadden we voor dit project EDC’s met outbound naar België, Nederland, Duitsland, en de rest van Europa, voor ogen. We zijn verheugd dat we SKF Logistics Services Belgium nu een totaaloplossing kunnen bieden. Zowel qua timing als qua afwerking kunnen we ingaan op hun wensen. Dat geeft voldoening want is zeker geen evidentie in tijden van haperende materiaal toevoer en stijgende bouw- en materiaalkost.”

Het huurcontract met SKF Logistics bedraagt drie jaar.

Grote interesse van de markt

In totaal telt het Bilzen-project een oppervlakte van 45.972 m², verdeeld over twee gelijke units. De tweede unit (19.985 m² magazijnoppervlakte + mezzanine en kantoren) is nog beschikbaar voor verhuur en zal ook opgeleverd worden in januari 2023.

Kim Cornille: “De logistieke huurdersmarkt in België blijft zeer actief, met veel vraag naar hoogwaardige ruimte enerzijds en een beperkte beschikbaarheid anderzijds. De interesse voor ons project in Bilzen is zeer groot. Wellicht omdat we als één van de weinige partijen op korte termijn een antwoord bieden op de vraag naar moderne magazijnruimte op de logistieke as België, Nederland en Duitsland.”

Strategische toplocatie en duurzaamheid voorop

De locatie op de Industriezone Genk-Zuid in Bilzen is bijzonder interessant voor pan-Europese spelers. De site ligt vlakbij het Albertkanaal en de haven van Genk voor containertransport van en naar de havens van Antwerpen en Rotterdam. De snelwegen E314 en E313 liggen op een boogscheut. Het project ligt op 40 kilometer van Luik, 90 kilometer van Brussel en Antwerpen, en op 58 kilometer van Aken in Duitsland. Maastricht Aachen luchthaven ligt op amper 34 kilometer van de site, de cargoluchthaven van Luik op 45 kilometer. Treinverkeer loopt via de nabijgelegen terminal in de haven van Genk en biedt verbinding met Antwerpen, Gent en Zeebrugge en met Italië en Duitsland.

Het project wordt volgens de hoogste duurzaamheidsnormen ontwikkeld en wordt BREEAM Excellent gecertificeerd. Ook rond het gebouw wordt rekening gehouden met biodiversiteit: de site zal zelfs een insectenhotel en bijenkasten voorzien.

Logistics Capital Partners succesvol in Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje

De verhuur van deze unit in Bilzen volgt op recente successen van Logistics Capital Partners in Frankrijk, Italië en Spanje.

In Frankrijk kocht LCP in Parijs een bestaand pand aan voor herontwikkeling. In Spanje werd deze zomer een distributiecentrum van 162,000 m² in Figueras (Catalonië) afgewerkt voor Amazon, en werd het LCP-project in Torija verkocht aan eindklant Costco. In Noord-Italië realiseerde LCP de aankoop van een bouwterrein aan de luchthaven van Milaan Malpensa (Fermo), en werd een project van circa 40.000 m² in Vercelli (Piemonte) opgeleverd. In Nederland tenslotte, verhuurde LCP eind vorig jaar zijn volledige project in Roosendaal van 129,000 m² aan LIDL. De laatste units van dit project worden in maart 2023 opgeleverd.

Kristof Verstraeten, Managing Director en oprichter van LCP, “Ondanks de moeilijke macro-economische context blijft de vraag naar kwalitatieve logistieke ruimte overal in Europa zeer groot. En dit zowel vanuit de industrie, de retail en (ook nog steeds) e-commerce. Met onze sterke technische teams slagen we erin om alles nog op tijd en binnen budget op te leveren. Al blijft dat uiteraard wel een uitdaging.”

Logistics Capital Partners heeft een sterke trackrecord, ook in België

Logistics Capital Partners is een ontwikkelaar en asset manager van logistiek vastgoed in heel Europa. Het bedrijf is in 2015 mede-opgericht door de Belg Kristof Verstraeten en heeft zijn hoofdkantoor in Leuven. Sinds zijn oprichting heeft de onderneming meer dan 890 miljoen euro aan ontwikkelingskapitaal toegewezen aan projecten in België, Nederland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Logistics Capital Partners leidt projecten voor grote internationale klanten zoals Amazon, Primark, Kering Group (Gucci, Yves Saint-Laurent) en XPO. De ontwikkelingspijplijn van Logistics Capital Partners voor de komende jaren bedraagt meer dan 2 miljoen m².

Met mede-oprichter Kristof Verstraeten en met Kim Cornille heeft Logistics Capital Partners jarenlange expertise in de Belgische vastgoedmarkt in huis. Logistics Capital Partners opende haar Belgische kantoor in 2018. In België ontwikkelde het een project in Nijvel waar Medi-Market en Associated Retail momenteel huren, en een project in Bornem dat ook binnen de zes maanden verhuurd raakte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.