Logistieke studenten HoWest ontwikkelen oplossing voor GEFCO

howest

5 studenten bedrijfsmanagement van de HOWest in Brugge wonnen de TL Hub Business game, waarvoor GEFCO Benelux, een dochteronderneming van de GEFCO Groep, een wereldwijde leverancier van industriële supply chain services en de Europese leider in autologistiek, de case study ontwikkelde. De studenten kregen de opdracht om een oplossing te vinden om hun crossdockingsysteem te optimaliseren en hun relaties met toeleveranciers te versterken.

GEFCO Benelux ontwikkelde de case study voor de TL Hub Business Game van dit jaar. De 5 beste deelnemende teams kregen de kans om bij GEFCO Benelux in Ghislenghien hun oplossing te presenteren. Een jury van GEFCO specialisten, TL Hub experten en professoren gaf de hoofdprijs aan 5 studenten uit de HoWest: Alana De Busscher, Amber Casier, Jonathan Flokman, Kyrylo Moiseyev en Thimo Deburchgraeve.

De studenten werkten een oplossing uit om niet enkel de logistieke operaties van het bedrijf, maar ook de bedrijfsreputatie bij partners te verbeteren. Dit wordt steeds belangrijker binnen de sector gezien de hoge eisen die leveranciers stellen aan efficiënt lossen en laden en de goede werkomstandigheden voor hun personeel. De studenten van de HoWest slaagden erin om beide elementen in de probleemstelling aan te pakken met hun voorstel. Hun aanpak droeg bij tot hun succes. Ze starten namelijk met een individuele analyse van de data van GEFCO Benelux om daarna in team wekelijks de koppen samen te steken om de case kritisch te benaderen.

Data sharing om efficiëntie te verhogen

Data vormen de kern van het voorstel van de studenten dat als doel heeft het hele supply chain proces binnen GEFCO Benelux te verbeteren. Door over te stappen naar een dataplatform dat gebruik maakt van blockchain wordt het eenvoudiger om informatie met onderaannemers en leveranciers te delen, wat een vlotte communicatie in de toeleveringsketen mogelijk maakt. Deze gegevens stellen het bedrijf ook in staat om de efficiëntie van de opslag te verhogen, de piekmomenten in de opslag beter op te vangen en de wachttijden voor chauffeurs tot een minimum te beperken.

Efficiënte opslag dankzij data en automatisering

Dankzij real-time gegevens die gegenereerd worden door het data sharing platform, kan een VariableDock-lane systeem (VDS) operatoren automatisch toewijzen aan de beste dock-lane route in het magazijn om hun goederen te leveren. Dit zal knelpunten elimineren tijdens piekmomenten.Deze aanpassingen zorgen ervoor dat operatoren de helft minder afstand moeten afleggen en zo tijd winnen. Het VariableDock-lane systeem optimaliseert de cross-dock operaties bij GEFCO Benelux en verhoogt niet alleen de efficiëntie en productiviteit, maar ook veiligheid binnen het bedrijf. Samen met duidelijke communicatie zorgt dit voor een aangenamere werkomgeving voor chauffeurs.

Supply chain optimalisatie dankzij robotisering

De studenten stellen voor om nog een stap verder te gaan en met Automatisch Geleide Voertuigen of robots te werken om bijvoorbeeld goederen automatisch te sorteren. Dankzij deze automatisering kunnen operatoren gemakkelijk goederen opslaan en wordt hun handling binnen de magazijnen gereduceerd. Dit verlaagt de arbeidskosten voor GEFCO Benelux en verhoogt het de veiligheid binnen het magazijn.

Continue innovatie met behulp van medewerkers

Tot slot stellen de studenten voor om te blijven inzetten op innovatie binnen GEFCO Benelux. De resultaten uit het data sharing platform kunnen als basis dienen om KPIs op te stellen en specifieke doelstellingen te formuleren om de manier van werken te perfectioneren. De studenten roepen het bedrijf ook op om medewerkers een stem te geven en hun innovatieve ideeën om de efficiëntie te verhogen te delen.

“Deelnemen aan de business game was een hele uitdaging. Je wordt als student uit je comfortzone gehaald, maar kan laten zien wat je echt in je mars hebt. Je leert ook professioneel in groep werken en je eigen werk kritisch bekijken. We waren heel gemotiveerd omdat het om een real-life case ging waar GEFCO Benelux werkelijk mee geconfronteerd wordt. We zijn daarom ook heel trots op onze prestatie,”zegt Alana De Busschere, student Logistiek Management aan de HoWest.

Deze praktische oplossing van de studenten van de HoWest stelt GEFCO Benelux in staat om zijn processen te verbeteren, efficiënter en veiliger aan het werk te gaan en dankzij deze concrete aanpassingen ook zijn relaties met leveranciers en chauffeurs te versterken. GEFCO Benelux is enthousiast over de resultaten en bekijkt hoe ze de ideeën van de studenten concreet kunnen implementeren binnen het bedrijf.

Voor meer info klik hier voor de business case en de paper die de studenten schreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.