Lyreco kiest Exotec om Benelux distributiecentrum te automatiseren

Lyreco-x-Exotec

Exotec, de wereldwijde specialist in magazijnrobots, is door Lyreco, Europa’s toonaangevende distributeur van producten en diensten voor de werkomgeving, gekozen om zijn distributiecentrum in Vottem uit te rusten met zijn Skypod Systeem. Op die manier wil Lyreco een vlekkeloze verwerking van de bestellingen garanderen en tegelijk de werkomstandigheden voor zijn medewerkers verbeteren.

Het aanbod van Lyreco is de voorbije jaren flink uitgebreid. Behalve kantoormateriaal levert het bedrijf tegenwoordig ook benodigdheden voor catering en hygiëne en beschermingsmiddelen. Daardoor is de complexiteit in de distributiecentra aanzienlijk toegenomen. In het distributiecentrum in Vottem, waar bestellingen van vier- tot vijfduizend klanten per dag worden verwerkt, was de apparatuur bovendien erg verouderd en daardoor aan vervanging toe.

“De beslissing om met Exotec in zee te gaan kwam er na circa anderhalf jaar voorbereiding,” vertelt Olivier Deuse, Distribution Center manager bij Lyreco Benelux. “Daarbij hebben we onze noden en werkwijzen grondig geanalyseerd, en tegelijk ook naar onze toekomstplannen gekeken. Uiteindelijk kozen we vooral voor Exotec omwille van de flexibiliteit van het Skypod Systeem, dat snel en zonder zware investeringen kan worden uitgebreid zodra dat nodig wordt.” 

Automatisering leidt tot goede werkomstandigheden

De installatie in Vottem bestaat onder andere uit Skypath-transportbanden en 71 Skypods, de robots die het personeel helpen om goederen op te pikken en de samengestelde pakketten in de juiste volgorde naar de palletiseermachine te verplaatsen. Opdat het distributiecentrum van Lyreco tijdens de werkzaamheden gewoon kan blijven draaien om de klanten de excellente service te bieden die ze gewoon zijn, zal de installatie van het Skypod Systeem in verschillende fazen verlopen. Het eerste gedeelte van het systeem zou in juni 2024 operationeel moeten zijn. Om de volledige oplossing af te werken, wordt nog een jaar extra voorzien.

“Met het Skypod Systeem zal ons distributiecentrum niet alleen efficiënter presteren, maar ook op ergonomisch vlak boeken we hiermee vooruitgang,” vervolgt Deuse. “Dankzij de palletiseerstations die Exotec gaat installeren, zullen onze medewerkers minder zware lasten moeten tillen en ronddragen. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het namelijk van groot belang dat we goede werkomstandigheden kunnen bieden.”

“Wij zijn enorm blij dat Lyreco, waarvoor we onlangs ook het distributiecentrum in Mayenne in Frankrijk met het Skypod Systeem hebben uitgerust, opnieuw voor ons heeft gekozen,” zegt Rémy Malchirand, EVP Sales Western Europe bij Exotec. “Dit is een mooie gelegenheid om te tonen dat we ook als een systeemintegrator kunnen optreden die de volledige automatisering van een magazijn voor zijn rekening neemt, inclusief de verpakkingsmachines, transportbanden en palletiseerstations.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.